Празник на румънската култура

Публикувано:
14:00ч / 15.01.2018г
Брой прочитания:
641
Брой коментари:
0

Денят на румънската култура се чества на 15 януари, рождената дата на големия поет Михай Еминеску. На нашия сайт отбелязваме този ден със спомен за една вълнуваща среща със съвременната поезия на Румъния, която се превърна в истински празник. Срещата се състоя на румънския щанд по време на Коледния панаир на книгата в НДК през декември 2017 г. и в нея участваха поетите Йоан Ес. Поп, Клаудиу Комартин и Иван Христов. Модератор беше Лора Ненковска, на която дължим българската версия на стиховете от двамата румънски автори, а преводач по време на срещата: Ванина Божикова. В разговора се включи и поетесата Силвия Чолева – нейното издателство „Да“ публикува стихосбирките „Адът без изход“ от Йоан Ес. Поп и „Кобалт“ от Клаудиу Комартин.

Поетът Иван Христов, който влезе и в амлоато си на литературен критик, за да представи румънските си колеги по перо, се върна към най-ранните си младежки години, когато за него, родения в малко дунавско градче, Русе е бил най-важното средище на света. С този град той свързва и близостта си с румънската култура, защото между Русе и отсрещния бряг на голямата река винаги е съществувала духовна връзка. После животът отвежда Иван Христов по други места, включително и много далечни, но тази духовна българо-румънска връзка си остава силна за него и дава плодове – постоянно общуване с румънски творци, преводи на негови стихове на румънски език. Представяйки поетите Йоан Ес. Поп и Клаудиу Комартин, той ги сравни с учител и ученик.

„Не съм се виждал в ролята на чирак“ – репликира малко по-късно младият Клаудиу Комартин, но припомни, че наистина, когато за първи път е изпратил свои стихотворения в издателство, те са попаднали точно в ръцете на Йоан Ес. Поп. По повод неговата реакция издателката Силвия Чолева сподели случай, в който млад поет й се обидил, че го сравнява с голямо име в литературата, въпреки че сравнението би трябвало да го поласкае – авторите често предпочитат да не ги съпоставят с други.

Чете Йоан Ес. Поп
Чете Йоан Ес. Поп
Чете Клаудиу Комартин
Чете Клаудиу Комартин

Гостите от Румъния четоха свои стихове и ще повторя онова, което вече съм споделяла в друга публикация на сайта ни: докато ги слушах, осъзнах колко е несправедливо клишето, че поетите не умеят да представят добре собствените си произведения. И Йоан Ес. Поп, и Клаудиу Комартин четяха така, че въодушевяваха публиката – не с школуван глас, но искрено, с естествена, а не преиграна емоция. Същите стихове прозвучаха и в български превод, направен майсторски от Лора Ненковска. Искрено се надявам да се осъществи идеята, която беше подхвърлена по време на тази среща на румънския щанд в НДК – след време да се организира голямо литературно четене с участието на двамата поети.

Няма да правя анализ на стиховете от книгите „Адът без изход“ и „Кобалт“ – не това е целта на публикацията. Решихме да отбележим Деня на румънската култура, припомняйки описаната по-горе българо-румънска поетична среща, защото в нея се съчета всичко онова, което свързваме с представата за празник – приятелско чувство, хубаво настроение, взаимно обогатяване чрез разменени думи и усмивки, тук-там припламване на искрици младежко честолюбие, които веднага биват умиротворени от мъдростта на житейския опит. И най-важното за един празник – всеотдайността при неговата подготовка! Голяма благодарност дължим за това събитие на министерството на културата и националната идентичност на Румъния, което за четвърта поредна година финансира пътуването на румънски литератори за участие в Коледния панаир на книгата, както и на двете талантливи преводачки от румънски език Ванина Божикова и Лора Ненковска, които и през 2017 г. имаха основен принос за организацията на цялата програма на румънския щанд.

Не по-малко важна обаче е и всеотдайността на издателство „Да“ към неговите автори. В днешната българска литературна реалност рядко има такава връзка между автори и издатели, на каквато бяхме свидетели при представянето на двамата румънски поети.

DSC07130_Easy-Resize.com (1)DSC07132_Easy-Resize.comЩастливият завършек на всеки поетичен празник е раздаването на автографи. То беше продължение на общуването с Йоан Ес. Поп и Клаудиу Комартин, защото всеки автограф даваше възможност за разговор с поетите. Имахме удоволствието не само да си купим стихосбирките „Адът без изход“ (снимката вдясно) и „Кобалт“ и те да ни бъдат надписани от авторите си, но и за пореден път нагледно да се убедим, че поезията предизвиква чувства, които читателят се радва да сподели с твореца и да го накара на свой ред да се замисли над онова, което е написал (снимката вляво).

Нужни са ни повече такива празници!

Автор: Гергина Дворецка

Още по темата в сайта ни:

Румънски акценти в Коледния панаир на книгата, 2017 г.

Румънски писатели на панаира на книгата в София, декември 2017 г.

Източник: www.evropaworld.eu