Европейската нощ на музеите – София 2020

Публикувано:
15:31ч / 11.11.2020г
Брой прочитания:
176
Брой коментари:
0

От своето начало през 2005 г., „Европейската нощ на музеите“ привлича всяка година многобройна публика в нарастващ брой музеи. Така през 2019 г. в събитието се включиха 3200 музея от 30 европейски държави.

Създадена в празничен дух, „Европейската нощ на музеите“ има за цел да популяризира богатството на споделеното културно наследство каквито са колекциите на музеите и да привлече нова публика, и по-специално младите хора.

В България, от 2006 г. насам, Френският институт организира събитието в София в партньорство с Министерство на културатаСтолична община и с подкрепата на компании.

Тази година Нощта на музеите ще се проведе на 14 ноември при спазване на акуталните противоепидемични мерки. В нея ще се включат повече от 25 музеи и галерии, които ще представят изложби, ателиета, прожекции и арт прояви.

Вход свободен.

Френският институт участва в Нощта с 3 различни събития:

– „Преживявания във виртуална реалност“, включващо селекция от колекцията „Culture VR“, секция „Изкуство и културно наследство“ на Френския институт в Париж.

Потопете се във виртуалната реалност и разгледайте произведенията „Насаме с Джокондата“ и „Викът“ на Едвард Мунк, „Клод Моне, обаянието на водните лилии“ както и „Париж, скритата страна на декора: Парижката община, Опера Гарние, Сена, Айфеловата кула и Музея Орсе“.

Очакваме ви в зала „Славейков“ на 14 ноември от 14:00 до 20:00 ч. и на 15 ноември от 10:00 до 16:00 ч. Предварително записване: mediatheque@institutfrancais.bg

– Изложбата „Машини за балончета“, на 14 ноември в медиатеката на института, от 10:00 до 20:00 ч.

Научете повече за иновативните форми на комикса чрез 24 произведения, които предоставят ново изживяване чрез дигиталните технологии.

– Изложбата „Сребърна мина“ на френския артист, колекционер и издател Тома Сован в галерия „Синтезис“, бул. Васил Левски 55, от 10:00 до 22:00 ч.

Фотокнигата е в основата на творчеството на Тома Сован. Негови произведения  са част от постоянните колекции на „Тейт Модърн“ в Лондон и Центърa „Жорж Помпиду“ в Париж. В продължение на повече от 10 години той неуморно спасява „изхвърлени спомени“ от ежедневието в Китай като ги претворява в нестандартни произведения. Изложбата му в София представя неговия архив и неговата многолика трансформация през годините.

Европейска нощ на музеите се организира с подкрепата на СитроенSchneider Electric и БНП Париба.

БРОШУРА (PDF, 5 MB)

Повече информация за програмата може да прочетете на сайта на Френския институт в България.

Източник: Френски институт в България