Европейски ден на езиците 2022

Публикувано:
13:02ч / 15.09.2022г
Брой прочитания:
308
Брой коментари:
0

Европейският ден на езиците се отбелязва от 2001 г. насам на 26 септември по инициатива на Съвета на Европа, подкрепена и от Европейския съюз. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

Тази година Европейският ден на езиците излиза на площада! В деня на София – 17-ти септември, ще ви очакваме на нашия Панаир на езиците на площад „Славейков“ в столицата, между 10:30 и 15:30 ч. Всеки ще може да участва в „откритите уроци“ и да научи любими думи и изрази от избран от него език. Каним ви да участвате в общите игри, състезания, викторини, да поговорите с представители на отделните културни институти и да проверите какви са най-добрите възможности за изучаване на чужди езици.

Изпробвайте знанията си, проверете езиковите си умения и се забавлявайте с томболи, игри и развлечения на български и на много други европейски езици!
За тези, които няма да могат присъстват на живо, сме подготвили онлайн викторина, която ще се проведе на самият #EDLangs – 26 септември, и ще бъде достъпна за участие от цялата страна на следния адрес: Онлайн игра – Европейски ден на езиците (edl-bulgaria.eu)
Споделете с деца, близки и приятели, за да видят какви възможности предлагат знанията на чужди езици. Ще можете да разговаряте с представителите на Институт Лист – Унгарския културен институт и да проверите какви са най-добрите възможности за езиково обучение.

Организатори: ГД „Писмени преводи“ на Европейската комисия, Полски институт в София, Австрийско посолство, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Институт Камойш, Културно-информационен център на Северна Македония, Посолство на Украйна, Институт Лист, Чешки център, Център за азербайджански език и култура към СУ, Държавен културен институт, Институт за български език към БАН, Департамент за езиково обучение – ИЧС, Съюз на глухите в България

Програма на 17 ксептември 2022 г.:

От 10:30 до 10:55 ч. в библиотеката на Френския институт ще се състои четене на приказки от различни държави. Полският институт ще участва с приказката Podróż na jednej nodze” / „Пътешестиве на един крак“ от Малгожата Стшалковска.

Каним най-малките слушатели да чуят избраната приказка!

От 11:30  ч. ще ви очакваме отново в библиотеката на Френския институт, където ще се чете „Червената шапчица“ от Шарл Перо на различни европейски езици.

От 13:00 часа в зала „Славейков“ във Френския институт ше бъдат прожектирани кратки филми, избрани от участниците на Европейският ден на езиците.

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

Снимки от събитието може да видите във фотоалбума ни „Европейски ден на езиците 2022“!

Източник: Полски институт в София