Европейски дни на наследството – София 2018

Публикувано:
07:32ч / 15.09.2018г
Брой прочитания:
173
Брой коментари:
0

Европейските дни на наследството са ежегодна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз и имат за цел е да обърнат общественото внимание върху културното наследство, насърчавайки хората да откриват културни забележителности с висока стойност близо до тях. По традиция събитието се провежда през месец септември в над 50 държави.

Тази година тяхното честване е още по-специално, защото е в контекста на обявената от Европейския парламент и Съвет на ЕС, Европейска година на културното наследство.

Европейските дни на наследството ще бъдат отбелязани в цялата страна на 15 и 16 септември под мотото „Изкуството да споделяме“. В София те се организират от Френски институт в България, Министерство на културата и Столична община. Програмата включва 39 сгради.

„Със своята идея събитието ангажира интереса и любопитството на широката публика към културни обекти със забележителна архитектура, които в забързаното ни всекидневие приемаме за част от градския пейзаж. Вярвам, че развивайки културното сътрудничество и осъществявайки интересни проекти, ние допринасяме за това хората да отворят съзнанието си към ценности, които са отвъд материалното и насърчават по-доброто разбиране на европейските ценности, които ни обединяват ” – сподели Пиер Гийме, културен аташе, Френски институт в България.

Ключовите обекти, които ще могат да бъдат посетени тази година в столицата са: Президентството на Република България, Министерството на отбраната, Централния военен клуб, Военната академия “Георги С. Раковски”, Баня Баши джамия, Софийската синагога, Католическия катедрален храм “Св. Йосиф”, Концертен комплекс “България”, Народен театър “Иван Вазов”, Националната галерия – Двореца, Софийската опера и балет, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Софийския университет “Св. Климент Охридски”, неговите музеи и библиотека, Френския институт в България, Резиденцията на Република Франция и др.

В събота екипът на Българското национално радио е подготвил специална програма за своите най-млади слушатели, а в неделя посетителите на Софийската духовна семинария ще могат да се включат в организирани турове с гид.

Пълна информация за програмата на събитието, можете да следите на сайта на Френския институт в България и на сайта за новини в областта на културата  на Столична община Artsofia.bg

Източник: Френски институт в България