Европейски дни на наследството – София 2020

Публикувано:
08:02ч / 15.09.2020г
Брой прочитания:
414
Брой коментари:
0

Ежегодното събитие „Европейски дни на наследството“ има за цел да насърчи широката публика да открие и посети стойностните културни забележителност.

Инициативата възниква във Франция през 80-те години. Постепенно събитието добива все по-голяма популярност и започва да се организира и в други европейски държави. Така през 1991 г. „Европейските дни на наследството“ се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз.

Дните дават на широката общественост възможността да посети национални обществени или частни обекти, които са част от архитектурното наследство и често отварят врати само по този повод.

Това събитие е доказателство за интереса на публиката към историята и допринася за запознаването на гражданите с културното богатство и разнообразие на Европа, както и с опазването и популяризирането на архитектурното наследство.

Организирани в София за седма поредна година  от Френския институт в България, Министерство на културата и Столична община, „Дните на наследството“ ще се проведат на 19 и 20 септември 2020 г. под мотото „Опознайте културното наследство за цял живот!“.

Събитието е част от Културния календар на столицата.

Повече от 35 сгради с висока архитектурна стойност в София ще се включат в инициативата и ще отворят безплатно своите врати. Сред тях са: Богословският факултет, Софийската синагога, Джамията „Баня Баши“, Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“,  Концертен комплекс “България”, Народен театър “Иван Вазов”, Френската резиденция, Софийската опера и балет, Посолството на Република Сърбия, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българската академия на науките, Гробницата на княз Александър I Батенберг, Гарнизонното стрелбище, Централният военен клуб  и др.

Програмата включва също и тематични обиколки на столицата, водени от екипа на проекта „Historicalroutes.bg“. На 19-ти септември от 11:00 ч. предстои турът „Исторически маршрут Софийски домове“, а на следващия ден отново в 11:00 ч. желаещите могат да се запишат за „Исторически маршрут Софийски дворци“.

Във връзка с превенцията на разпространението на Covid-19, влизането в обектите ще се осъществява при спазване на всички санитарни мерки.

Пълна информация за програмата на събитието, можете да следите на сайта на Френския институт в България institutfrancais.bg и на сайта за новини в областта на културата  на Столична община artsofia.bg.

Източник: Френски институт в България