Виенската филхармония кани на летен концерт през септември

Публикувано:
07:08ч / 16.09.2020г
Брой прочитания:
184
Брой коментари:
0

И тази година Виенската филхармония ще поднесе на любителите на класическата музика традиционния си „Концерт в лятна нощ“. Планираният за 21 май концерт ще се състои на 18 септември. Както всяка година концертът ще се проведе на открито в приказния бароков парк на двореца Шьонбрун, но този път с много по-малко публика.

В предишни години публиката беше над 100 000 души, седнали по поляните в парка, а тази година организаторите ще допуснат едва 1250 зрители. Точно толкова са седящите места пред сцената, между които е осигурена необходимата дистанция. На двете снимки вляво и вдясно може да видите как са разположени местата за тазгодишния концерт (© Max Parovsky)

И тази година входът е безплатен, но само за щастливците, които са спечелили билети на лотария, проведена на официалния сайт на концерта www.sommernachtskonzert.at.

На диригентския пулт отново след 2018 г. ще застане маестро Валерий Гергиев, а солист ще е известният немски тенор и любимец на публиката Йонас Кауфман. В програмата на тазгодишния концерт, чието мото е „Любов“, са включени произведения на Щраус, Вагнер, Хачатурян, Офенбах, Калман, Масне и Пучини. И тази година австрийската обществена телевизия ORF 2 и германската 3 SAT ще предават директно от парка Шьонбрун.

Първият по рода си „Концерт в лятна нощ“ се провежда на 25 май 2004 г. под мотото „Концерт за Европа“ и е посветен на разширяването на Европейския съюз. Оттогава всяка година между фонтана на Нептун и сградата на двореца за всеки „Концерт в лятна нощ“ обичайно се събират около 100 000 души, за да се насладят на виртуозните изпълнения на Виенската филхармония. Целта на тези концерти е популяризирането на класическата музика. Те са  своеобразен подарък от Виенската филхармония за жителите и гостите на града и входът за зрителите винаги е безплатен.

 

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София