Европейски стандарти за финансиране на фестивалите

Публикувано:
13:17ч / 15.04.2015г
Брой прочитания:
435
Брой коментари:
0

Българска фестивална асоциация (БФА) в партньорство с Европейски музикален фестивал, Национален дворец на културата (НДК), Гьоте-институт София и Столична община организират кръгла маса на тема: „Европейски стандарти и механизми за финансиране на фестивалите – Градски разговори“. Събитието ще се проведе на 30-ти април 2015г. (четвъртък) от 11:00ч. в зала 8 на НДК. Кръглата маса е посветена на формулирането и прилагането на културни политики в България, с фокус върху фестивалите.

Това събитие слага началото на серията „Градски разговори“ – съвместна инициатива на Гьоте-институт, Столична община и Културната сцена. Специален гост ще бъде Александер Опиц, председател на асоциацията за свободен театър в Германия, който ще сподели своята експертиза в сферата на културните политики. Сред участниците ще бъдат Боил Банов, зам.-министър на културата, Васил Димитров, председател на Управителния съвет на Българска фестивална асоциация и президент на „Европейски музикален фестивал“, Мирослав Боршош, изпълнителен директор на Националния дворец на културата, Енцио Ветцел, директор на Гьоте-институт София, Цанко Василев, директор на Международния фестивал за късометражно кино „В двореца“ и др.. Ще бъде обсъден първият вариант на Бяла книга с препоръки за реформа на културните политики на местно и национално ниво, която е част от проекта „Българо – норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“ на БФА, осъществяван с финансиране по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014г.

Прилагането на европейските практики и на препоръките от българо – норвежкия проект на БФА ще доведат до по-ефективно и по-демократично управление на публичните средства, като в крайна сметка желаният резултат ще бъде една по-благоприятна среда за развитието на културните организации в страната.

Финансирането за организацията и провеждането на кръглата маса се осигурява по проекта „Българо – норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“ на БФА, осъществяван с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България и с любезното съдействие на Гьоте-институт в София.

Организаторите канят на събитието всеки, който се интересува от темата „Европейски стандарти и механизми за финансиране на фестивалите“. Поканата им завършва с думите: Ние вярваме, че този дълъг и сложен процес не може да бъде осъществен без вашето активно участие.

Предварително ви благодарим и ви очакваме! Вашето присъствие е важно за нас!

С уважение,

Българска фестивална асоциация, Европейски музикален фестивал, Национален дворец на културата, Гьоте-институт София и Столична община.

 

Източник: www.bfa.bg