Предстоящи испански културни прояви у нас

Публикувано:
12:23ч / 16.04.2015г
Брой прочитания:
465
Брой коментари:
0

На 15 април в Института Сервантес в София директорът на института, Хавиер Валдивиелсо, и съветникът по културните въпроси в посолството на Испания у нас, Хайме Ермида, представиха съвместната културна и образователна програма за периода април-юни 2015 г.. „Предстои истинско испанско културно земетресение с епицентър Институт Сервантес!“ – заяви шеговито в началото на срещата с журналистите г-н Ермида.

Програмата обхваща различни изкуства: музика, кино, литература, живопис. Сред музикалните прояви предстои концертът на младата пианистка Юдит Хауреги в Камерна зала „България” тази вечер, 16 април, от 19,30 ч. в рамките на Европейския музикален фестивал. На 22 април в Еврейския дом в София Мара Аранда и групата й ще представят сефарадската музикална традиция на евреите от източното Средиземноморие.  На 6 юни ще има концерт, в който ритмите на фламенкото ще се смесват с джаза.

В залата на Институт Сервантес, ул. „Света София“ № 3, любителите на киното ще могат да гледат испански филми през април и май. От 10 до 14 юни в столичното кино „Люмиер” ще се проведе и традиционната Седмица на испанското и иберо-американското кино.

В областта на литературата предстоят интересни срещи с писателите Клара Санчес, Френсиско Фелер Лерин и поета Хуан Антонио Берниер. И през тази година на 24 април, Международния ден на книгата и датата на която са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир, ще се проведе продължително литературно четене на романа „Дон Кихот” на испански език, като в 11 ч. на същия ден ще бъде осъществена видеоконферентна връзка с Кръга по изящни изкуства в Мадрид.

Съвременно испанско изкуство ще бъде показано в рамките на фестивала Водна кула и Седмицата на дизайна в Пловдив.

Предвиждат се много прояви във връзка с Деня на испанския език, 20 юни, известен като Денят Е – на улица „Св.София”, където се намира Институт Сервантес, ще звучи испанска музика, ще има кулинарни изненади и забавления за децата. Разбира се, институтът организира и курсове за изучаване на испански език, а библиотеката му е отворена за всички.

До края на тази година предстоят още три значими испански културни събития. На 25 октомври в Националната художествена галерия ще бъде открита изложба с оригинални творби на Пабло Пикасо. Предстои среща и със съвременния испански театър, а в края на декември по време на Международния панаир на книгата ще се проведе и фестивалът на иберийските литератури с участието на изтъкнати испански съвременни автори.

Повече снимки от пресконференцията може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Автор на текста и снимките: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu