Европейският парламент обсъди приоритетите на Българското председателство на ЕС

Публикувано:
16:13ч / 18.01.2018г
Брой прочитания:
231
Брой коментари:
0

В сряда, 17 януари, евродепутатите обсъдиха с министър-председателя Бойко Борисов приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Евродепутатите приветстваха намерението на Българското председателство да се концентрира върху европейската перспектива за Западните Балкани и бъдещето на младите хора в Европа. Други сфери, в които според тях има нужда от допълнителни съвместни усилия, са миграцията, борбата с корупцията, защитата на околната среда, върховенството на закона и социалната справедливост. Евродепутатите също така обсъдиха следващия многогодишен бюджет на ЕС и споделиха мнението, че дебатът трябва да започне от приоритетите му и чак след това да се премине към конкретните цифри.

След края на дебата председателят на ЕП Антонио Таяни сподели: „С България запретваме ръкави, за да заздравим нашия Съюз и да отговорим на притесненията на гражданите, започвайки с миграцията, сигурността и младежката заетост. Уверен съм, че Българското председателство ще допринесе за изработването на Многогодишна финансова рамка, която да отрази тези приоритети.

Оценявам специалното внимание, което това председателство отделя на младежта. Необходимо е да разчистим пътя за амбициите на новите поколения и да създадем заетост. За да превърнем това в реалност, трябва да привлечем повече инвестиции в сектори с висок потенциал като цифровите технологии, креативната индустрия и туризма.

България играе основна роля за подобряването на сигурността и се е доказала като надежден партньор в контрола на външните граници. Разчитаме на това председателство да продължи работата в тези важни сектори.

Очакваме също така решителен принос за управлението на миграционните потоци и даването на убежище. През декември Парламентът гласува с огромно мнозинство нова система за предоставяне на убежище, която е ефективна и се основава на солидарност. Крайно време е Съветът да изпълни своята роля.

България може да изиграе ключова роля в подкрепата и начертаването на пътя към членство в Съюза за нашите съседи в Западните Балкани. Благодарение на личната ангажираност на министър-председателя Борисов, дневният ни ред включва разширяването като конкретна перспектива за онези държави, които демонстрират готовност за това, още през следващите години. Ще посетя Сърбия в края на този месец, за да покажа ангажимента на Европейския парламент в това отношение.

България вече не е „нова държава членка“. Сега тя води Европа и аз съм убеден, че ще се справи с това успешно. Силно се надявам, че тя също ще се присъедини към Шенген и еврозоната възможно най-скоро.

Мотото, избрано от председателството „Съединението прави силата“, днес е от значение повече от всякога.“

Андрей Ковачев (ЕНП, България) каза по време на разискването, че Балканите винаги са принадлежали към европейската цивилизация. Комунизмът е блокирал европейския им път за известно време, но България е пример за Западните Балкани как могат да се върнат на него. Той заключи, че европейската интеграция е най-добрият начин за преодоляване на историческите рани на региона.

Николай Бареков (ЕКР, България) отбеляза в рамките на разискването, че много млади хора в момента са губещи в ЕС. Той пожела успех на председателството, но спомена и многото предизвикателства пред страната. Той подчерта, че в България до момента нито един олигарх не е пратен в затвора.

Илхан Кючюк (АЛДЕ, България) отчете, че въпросите от дневния ред на председателството са от огромна важност. За него кохезионната политика е сред главните инструменти за преодоляване на различията в Европа, а приобщаването на Западните Балкани към ЕС трябва да бъде основен приоритет.

Петър Курумбашев (С&Д, България) каза по време на разискването, че сбъдването на мечтата за европейската интеграция на България не е довело до преодоляване на проблема с корупцията. Той също така изрази надежда, че България ще успее да преодолее проблема с обезлюдяването на цели региони.

Ангел Джамбазки (ЕКР, България) посочи, че ни предстои много работа по въпроси, като например Дъблинския регламент, Шенген, осигуряването на външните граници на ЕС и Брекзит. Той също така подчерта важността на борбата с двойните стандарти в Европа.

Пълни видеозаписи от изказванията на българските евродепутати можете да намерите тук.

Ева Майдел (ЕНП, България) коментира: „Приоритетите на Българското председателство са заявка, че ще работим за бъдеще, което гражданите на цяла Европа желаят – ясни правила за миграцията на базата на консенсус, стабилност и сближаване със Западните Балкани, по-резултатна кохезионна политика. По много от тези въпроси ще са нужни компромиси. Ако ги постигнем, имаме историческия шанс да възобновим близкия диалог с гражданите и да покажем, че ЕС може да бъде единен в решенията си.“

Емил Радев (ЕНП, България) коментира: „Моментът, в който България поема ротационното председателство на Съвета на ЕС, е изключително важен – за първи път в историята държава членка е на прага на напускането на ЕС, предизвикателствата, свързани със сигурността по външните граници на Съюза и борбата с тероризма, радикализацията и фалшивите новини, са по-големи от всякога. В рамките на следващите шест месеца нашата държава поема кормилото на Европа, като ще трябва умело да ръководи и направлява сложните европейски процеси, като именно в този период ще се състоят и едни от най-тежките дебати за бъдещето на Съюза. Това е изключителна привилегия, но и огромна отговорност за нас.“

Момчил Неков (С&Д, България) коментира: „Как ще управляваме ЕС от васалното положение, за което Борисов благодари? Малко ли е човешкият ресурс, който изтича от България и развива икономиките на държавите най-вече в Западна Европа, че да чувстваме другите държави като донори. Вместо да чуем силни позиции от страна на България като председателстваща държава, ние разчитаме на цитирам „Вие ще кажете как да стане“. Намирам за унизително, че ние биваме третирани като втора категория граждани след вече 11 години членство в Европейския съюз. Тук визирам визовата дискриминация, на която ние сме обект от страна на САЩ. Като държава – членка на ЕС, имаме механизми да изискваме солидарност, но Борисов не го прави, въпреки неколкократните ми писма и апели. Ние трябва да се борим за правото си на равно третиране. Европейското законодателство позволява това. Явно обаче за правителството дискриминацията срещу българите не е приоритет.“

По-долу можете да видите видеозаписи на изказванията на министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и евродепутатите, говорили от името на политическите групи:

Бойко Борисов, реч на министър-председателя на Република България;

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия;

Манфред Вебер (ЕНП, Германия);

Елена Валенсиано (С&Д, Испания);

Сайед Камал (ЕКР, Великобритания);

Хавиер Нарт (АЛДЕ, Испания);

Димитриос Пападимулис (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция);

Ска Келер (Зелените, Германия);

Фабио Масимо Касталдо (ЕСПД, Италия);

Никола Бе (ЕНС, Франция);

Бойко Борисов, заключителни коментари.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България