95 години от рождението на писателя Ивайло Петров

Публикувано:
13:48ч / 18.01.2018г
Брой прочитания:
267
Брой коментари:
0

На 19 януари 1923 г. се ражда един от най-значителните български писатели – Ивайло Петров. Автор е на повече от 20 книги, сред които незабравими ще останат „Преди да се родя и след смъртта ми“,  „Мъртво вълнение“, „Хайка за вълци“ и др. За романа “Хайка за вълци” Тончо Жечев казва: „Дори само този роман да можехме да вдигнем високо, той щеше да е оправдание за съществуването на съвременната българска литература“.

Ivailo_Petrov„Инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл!“, пише в „Хайка за вълци“ писателят. Неговият инстинкт го прави не само безспорен разказвач и майстор на словото, но и художник с пастели, акварели, масло и керамични творби.

Пред Божидар Кунчев психологът на българската душа Ив. Петров споделя: „Казват, че българинът е генетично увреден. Това са глупости. Как ще е генетично увреден! Няма генетично увредени. Има просто исторически условия. Като те потискат толкова години, какъв ще станеш!“ – проблем, актуален и днес.

Малко известен факт от биографията на Ивайло Петров е, че работи няколко години в Столична библиотека като консултант. Библиотеката притежава автопортрет на писателя, дарен от самия него, който столичани могат да видят в документалната изложба, посветена на годишнината от рождението му. Във фондовете на Столична библиотека се пазят над 100 различни издания от и за Ив. Петров, сред които и илюстрирани от автора, и факсимилета на негови картини, които също ще бъдат представени на изложбата.

Каним всички почитатели на творчеството на Ивайло Петров на 19 януари 2018 г. (петък) от 11:00 ч. в Столична библиотека, Мраморно фоайе. Слово ще произнесе проф. Михаил Неделчев.

 

 

Източник: Столична библиотека