Европейският парламент откри Дом на европейската история

Публикувано:
10:09ч / 08.05.2017г
Брой прочитания:
268
Брой коментари:
0
На официална церемония в четвъртък председателят на Европейския парламент Антонио Таяни откри Дома на европейската история заедно с бившия председател на Парламента д-р Ханс-Герт Пьотеринг (председател на Управителния съвет на музея) и професор Влодзимеж Бородзей (председател на Академичния комитет). Музеят е отворен за посетители от тази събота, 6 май.

Председателят на ЕП Антонио Таяни заяви: „Това е домът на ценностите, които споделяме, на събитията, които сме преживели заедно. Това е не само Дом на европейската история, а и Дом на европейската идентичност и европейската памет“.

Бившият председател на ЕП и председател на управителния съвет на музея д-р Ханс-Герт Пьотеринг заяви: „Домът на европейската история има за цел да помогне на гражданите да влязат в бъдещето мъдро и уверено, бъдеще, което от днешна гледна точка изглежда тревожно и изпълнено със заплахи. Музеят е място, което ни показва динамиката на европейската история и ни дава възможност да разберем по-добре неотдавнашната ни история, както и настоящето“.

Професор Влодзимеж Бородзей, председател на Академичния комитет на музея, сподели: „Също както в Европейския съюз, работата на Дома на европейската история никога няма да бъде завършена. Винаги ще остане белегът на времето, в което ще се раждат нови версии на постоянната изложба и на следващите временни експозиции“.

Домът на европейската история има за цел да насърчи гражданите да осмислят и дискутират историята на Европа и европейската интеграция. Музеят се стреми да обогати знанията, да предизвика любопитство и с течение на времето да стане място за обмен на идеи, размисли и дебати за Европа и нейната история, свързващо хора, институции и други заинтересовани групи, занимаващи се с темата. Посетителите ще бъдат провокирани да дадат критична оценка на европейската история, нейния потенциал и бъдеще.

Експонатите в постоянната изложба на Дома на европейската история са събрани от около 300 музея и колекции от цяла Европа и извън нея. Моля, проверете уебсайта на музея за повече информация за неговите експонати и партньори.

„Взаимодействия. Векове на търговия, сблъсък и градеж“ е първата временна изложба на Дома на европейската история, която ще продължи до 31 май 2018 г. Изложбата представя и тълкува знакови моменти и забележителни истории за неочаквани срещи и обрати в европейското минало.

Българската следа

България също оставя своята следа в музейния проект на Европейския парламент. Част от постоянната експозиция „Идеи за държавно устройство в Европа“ е копие от Търновската конституция. Първият основен закон на Княжество България, който за времето си е един от най-демократичните и либералните на Стария континент, ще гостува в музея в Брюксел най-малко до 2021 г.

Като част от временната експозиция може да бъде видян Султански берат на Атанас Михайлов. Това е висока държавна заповед в Османската империя, която е издадена през 1831 г. от султан Махмуд II. Конкретният документ предоставя широки права и привилегии на търновския търговец Атанас Михайлов за свободна търговия в Европа, Персия и Индия. Бератът е изключително красив документ, който е дълъг 106 см и широк 8 см. Текстът е изящно изписан върху хартия, а с цел да бъде добре защитен е поставен в специална метална кутия. Езикът е османотурски с калиграфски оформен шрифт, използвано е червено и черно мастило. Документът е скрепен с императорския печат (султанска тугра) и печат на държавното данъчно управление.

И двата експоната са собственост на Регионалния исторически музей във Велико Търново, откъдето бяха любезно предоставени за целите на различните музейни сбирки в Брюксел.

В допълнение към своите експозиции Домът на Европейската история предлага и образователни програми, прояви за местната публика и гостите на Брюксел, както и публикации и набор от онлайн продукти.

Уебсайт на Дома на европейската история
Аудиовизуални материали за Дома на европейската история, изграждането на колекцията, постоянната и временната изложба и откриването на събитията

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България