Специална прожекция на египетския филм „Мумията“ във Френския институт

Публикувано:
17:21ч / 05.05.2017г
Брой прочитания:
229
Брой коментари:
0

По инициатива на посолството на Египет в България във Френския институт в София се състоя специална прожекция на филма „Мумията“. „С това приключва богатата програма от събития на „Франкофония 2017“ – отбеляза директорът на института Гийом Робер. Н. Пр. г-жа Манал Ел Шинауи, посланик на Арабска република Египет у нас, припомни във встъпителното си слово:

„Египет се присъединява към Франкофонската организация през 1970 и д-р Бутрос Бутрос Гали, бивш генерален секретар на ООН, става първият генерален секретар на Франкофонската организация от 1997 до 2002 г. Град Александрия в Египет е седалището на Франкофонския университет „Леополд Сенгор“, и ориентиран към развитието на Африка.

Предвид ценностите на франкофонията, значението на хуманността, свободата и братството, признаването на културното многообразие и диалога между културите, Египет милее да е част от събитията и дейностите на Франкофонията.

В този контекст и в сътрудничество с Френския институт в София, посолството на Египет има честта да представи филма „Мумията“ от 1969 г., в залата на Френския институт, на 4 май 2017 г. от 19.00.

Избрахме този филм, защото по време на визитата на проф. Захи Хауас, главен археолог на Египет и бивш министър на древните находки, през февруари и октомври 2016, разбрахме колко запалени са българите по древната египетска цивилизация.“

На прожекцията присъства и известният български египтолог проф. Сергей Игнатов. Той отбеляза една съществена връзка между Франция и Египет: френският историк и лингвист Жан-Франсоа Шамполион първи успява да разшифрова системата на египетските йероглифи и поставя началото на египтологията. Проф. Игнатов проследи накратко по- важните моменти от развието на тази специалност в България: създаденият от самия него през 2006 г. Български институт по египтология, възможността нашите студенти от тази специалност да участват в разкопки в Египет, благодарение на отличното сътрудничество с посолството на страната у нас. Институтът организира ежегоден пътуващ семинар в Египет, съчетаващ теренни изследвания с лекции. Такъв предстои и в края на настоящата година. „Египет е безопасен“ – подчерта проф. Игнатов, имайки предвид безпокойствата на туристите от евентуални терористични атаки, които, за съжаление, са реална заплаха и за всяка европейска държава.

Йоана Панова, отговоряща за проектите във Френския институт в България, говорейки за филма „Мумията“, сподели впечатлението си колко модерно от днешна гледна точка е направен, въпреки че е заснет през 1969 г.

Режисьор на филма е Шади Абдел Салам, сценарист: Шади Абдел Салам, оператор: Абдел Азис Фахми, монтаж: Камал Абдул Ела, музика: Марио Нашимбен.

С участието на: Ахмед Марей, Ахмад Хагази, Зузу Хамди Ел-Хаким, Надя Луфти

Кадър от филма
Кадър от филма

Действието се развива през 1888. Египетски семеен клан, обитаващ планините, се изхранва благодарение на контрабандата на артефакти от фараонските гробници. Тайната е известна само на старейшините. В деня на смъртта на предводителя на клана, неговият син и наследник я научава. Младият мъж е изправен пред труден избор – да осигурява бъдещето на многобройния род или да спре оскверняването на гробовете на царе, които разбира, са негови предци. В един ден и една нощ, той преживява трансформация, подпомогната от пристигането на археологическа експедиция и срещата с неговия двойник.

Режисьорът на филма Шади Абдел Салам черпи от образованието си на архитект, за да придаде геометричност на визията на филма и да превърне всеки кадър в произведение на изкуството. Използва древните египетски храмове за естествен декор, от който създава модернистични образи.

Реализмът, характерен за египетското кино от епохата, се смесва с ониризъм, комбинация, която придава уникалност на това произведение на седмото изкуство.

През  1971 г филмът печели награда „Хюго“ на Международния фестивал в Чикаго.

Езикът на филма е класически арабски със субтитри на английски език.

 

 

Източник: Френски институт в България, www.evropaworld.eu