Европейско щъркелово селище при делтата на Марица

Публикувано:
07:25ч / 15.06.2022г
Брой прочитания:
293
Брой коментари:
0

На 4 юни Гърция отпразнува ежегодното завръщане на щъркелите от Африка със специален фестивал, състоял се в Порос, в област Тракия, Североизточна Гърция. След три години отсъствие по време на пандемията тази година Щъркеловият фестивал е посветен на завръщането на белите щъркели, тъй като този вид се смята за символ на мигрирането на птиците.

„След повече от десетилетие на опръстеняване, осъзнаваме че нашите бели щъркели се завръщат по родните си места”, гласи съобщението на фестивала. В европейското щъркелово селище от 2106-та година насам защитеността на белите щъркели е основна грижа за местните жители и властите.

Петият Фестивал на щъркелите започна на 3 юни с дейности, насочени към училищни групи, а в събота бе отворен за широката публика. Той се провежда в двора на старото училище на площада на селото, като включва презентации, разказвачество, образователни игри, опръстеняване на щъркели, шахматен турнир, състезание по колоездене и други дейности.

Село Порос, недалеч от градчето Ферес в пограничната с Турция гръцка област Еврос (гръцкото име на река Марица), е обявено през 2016 г. за Европейско село на щъркелите (European Stork Village) от EuroNatur Foundation, след номинирането му от представители на Европейската агенция за околната среда. Признанието идва като резултат от ангажираността на селото към опазването на щъркелите, но и въобще на гръцката природа чрез поредица от издържани предложения за бъдещи действия, отнасящи се до закрилата на видовете. Признат е приносът на селото за нарастващата чувствителност към грижата за природата не само сред местната общност, но и сред посетителите му.

Обявяването на Порос за Европейско селище на щъркелите е постигнато след години внимателно наблюдаване на този вид, инсталиране на сензори и поддържане на изкуствени гнезда. Тъй като белите щъркели могат да свиват гнезда върху електрически стълбове, местните консервационни акции включват изолирането на електрически кабели, за да не бъдат ударени от ток птиците, поставяне на нови жици, обезопасени с електроизолация и поддържане на старите платформи за гнездене и стълбовете.

Делтата на река Марица (Еврос), намираща се в Гърция, е важна влажна зона в Европа. Село Порос се намира на три километра източно от Ферес, на мястото където Марица започва да се разделя на ръкави и се образува речната делтата. Тези влажни зони са образувани от ръкавите на най-голямата река на Балканския полуостров. Районът е обявен за национален парк, отговарящ на критериите на Рамсарското споразумение, и е под закрилата на европейското и гръцкото национално законодателство. Според Европейската мрежа на щъркеловите селища, делтата на Марица е една от най-значимите влажни зони в Средиземноморието, особено за прелетни и зимуващи птици.

„Влажни ливади, селскостопанска земя, оризища и временни пресноводни места са основните хабитати в близост до селото. Щъркелите основно обитават влажни ливади в Националния парк в делтата на Марица, в селскостопански земи и пасища недалеч от селата Порос и Ферес.

Символика на щъркела в Древна Гърция

„От древността съществува вярване, че когато старите щъркели изгубят силата си да търсят храна и оперението си, което ги предпазва от студа, по-младите щъркели ловуват, за да ги хранят и изскубват собствените си пера, за да покрият с тях и стоплят родителите си”, казват от EuroNatur Network.

На сайта на EuroNatur Foundation’s за Европейските щъркелови селища четем, че „Вярването в тази… жертвоготовност – широко разпространено в традиционни култури – намира изражение в това, че законът в Древна Гърция, задължаващ децата да се грижат за техните родители, бил известен като Пеларгония („пеларгос“ е гръцката дума за щъркел). От друга страна, името на селището Порос означава „прелез“ и може да бъде свързано с белите щъркели, тъй като стотици птици са преминали оттам през векове на мигриране.

 

Здравка Михайлова, Атина

По материали на гръцкия печат

 

Бележка на www.evropaworld.eu: Европейската мрежа на села с щъркели (European Stork Villages Network), в която е включено гръцкото село Порос, има 15 члена (по едно село от европейска страна, включително и Турция). България е представена от село Белозем, известно у нас като „царството на белия щъркел“. Интересното е, че и Порос, и Белозем се намират край брега на река Марица.

Източник: www.evropaworld.eu