Фестивал „УЛИЦА НА ХУНГАРИКУМИТЕ“ в София

Публикувано:
14:17ч / 23.10.2017г
Брой прочитания:
644
Брой коментари:
0

На 20 и 21 октомври в Градската градина в София се проведе фестивалът „УЛИЦА НА ХУНГАРИКУМИТЕ“ под патронажа на министъра на земеделието на Унгария Шандор Фазекаш. Столичани масово се стичаха, за да се порадват на унгарските танци, музика, гастрономия и народно творчество. Там те можеха да се срещнат с директора на Унгарския културен институт в София, г-жа Дьорди Димитров и колегите от екипа й: Лиана Петрова, Нели Димова и др.

Колекцията Хунгарикум обединява онези духовни, културни и материални произведения, създадени от унгарците, които се възприемат като родни от всеки унгарец, където и да се намира по света. Колекцията е съзнателно изградена, за да представи пред света изобретателността, креативността, съзидателната енергия и жизнеспособност на унгареца.

Програмата включваше дегустация и представяне на: вина от региона на Токай (Tokaj), унгарска ракия (палинка), био бира от едрозърнест лимец, салами на Пик Сегед (Pick Szeged), колбаси тип „Дюлаи“ (Gyulai) и „Чабаи“ (Csabai), унгарски червен пипер, унгарска горчица, традиционна унгарска лютивка от червен пиперков крем, плетени козуначени коминчета и варен геврек от областта Куншаг (Kunság). Представяне на бродерия и плетене на совалкова дантела „Матьо“ (Matyó). Приготвяне на унгарска рибена чорба „халасле“ (halászlé), супа „гулаш“ (gulyás), специалитети от областта Куншаг – унгарска юфка (öreglebbencs), овчарски кус-кус (трахана), каша от просо, задушено агнешко по унгарски (birkapörkölt) и много други.
През двата дни на фестивала в богатата фолклорна и културна програма участва групата „AGYAGBANDA“ (АДЯГБАНДА) от град Мишколц.
Група Адягбанда: Чаба Барши (ударни, гардон/ударен контрабас), Адам Фаи (цигулка, саксофон), Балинт Баги (тарагот, флейти, саксофон), Шандор Тибор Йеценик (акордеон), Тамаш Лабант (кобза, китара), и танцьорите Габриела Хейцеи, Дюла Репка, Еникьо Намешник и Тамаш Кьормьонди. Групата е основана в град Мишколц през 2001 година, а в сегашния си състав е от последните четири години. Групата свири музиката на народностната молдавска група чанго (чиито представители живеят на изток в Карпатите в Румъния и тяхното песенно творчество представя един от най-старите диалекти в унгарския фолклор), но също и популярни унгарски народни песни, забавна и стара музика, в различни музикални жанрове. Групата Адягбанда често организира Танцови къщи, където на унгарски народни танци се обучават всички желаещи. Групата редовно участва в големи фолклорни фестивали в Унгария и чужбина.
В ранния сбедобед на 21 октомври във фестивала се включи танцов състав „Хайду“ от град Дебрецен. Съставът е основан през 1953 година в град Дебрецен. От основаването си досега в състава са преминали няколко поколения танцьори, понастоящем в 7 формации танцуват близо 400 души на възраст от 6 до 30 години. Танцовият състав се стреми да покаже изключително голямото разнообразие в унгарското танцово изкуство – чардаши, вербунки, женски и мъжки хора. Съставът е носител на множество унгарски и международни награди. Изнасял е концерти в Англия, Белгия, Финландия, Франция, Италия, Германия, Испания, България и др.

Много аткрактивна беше и унгарската юрта. За малките посетители имаше детски кът.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Унгарски културен институт