Фестивалът „Музите“ отново прави Созопол център на младежкото изкуство

Публикувано:
10:24ч / 19.06.2024г
Брой прочитания:
174
Брой коментари:
0

Броени дни остават до фестивала „Музите“, който обединява култури, изкуства, слънчево лято и морски полъх. От 5 до 15 юли 2024 г., Созопол отново става център за младежкото изкуство.

На 5 юли от 19 ч с дефиле по древните улици на града ще бъде даден старт на 18-ия сезон на Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата „Музите“. Това културно събитие, която привлича хиляди млади любители на изкуствата, се организира от Община Созопол и Сдружение „Музите“ под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, в партньорство с Изпълнителна агенция за българите в чужбина и Читалище „Отец Паисий“ – Созопол.

Дефилетата на фестивал Музите преминават по централните улици на града, като традиционно привличат голяма публика. Пъстрото и весело шествие на участниците е един от най-атрактивните фестивални елементи. Тази година една от най-големите звезди ще бъде румънската музикантка Wajiha, която ще ни очарова с магията на панфлейтата, по време на дефилето на участниците и в ревю при представянето на чуждестранни посолства.

Танци, музика, поезия, театър и много други изпълнения ще радват посетителите на града по време на 18-тото издание на Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата „Музите“. Незабравима атмосфера, веселие и морски бриз гарантират организаторите на проявала. Миналата година Созопол стана домакин на близо 2000 участници от 25-и страни. Така фестивалът „Музите“ се утвърди като едно от най-големите младежки събития в Източна Европа. 

Тази година от 11 до 16 юли в рамките на фестивала ще се проведе Световна купа по фолклор – Созопол 2024. Това  е събитие със състезателен характер, част от Шампионатната система по фолклор на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (EAFF) с ранг Международен шампионат. Оценките на колективите, явили се в конкурсните програми на Шампионатната система, са валидни за класиране в Световната ранглиста по фолклор.

Организаторите на фестивал „Музите“ канят всички желаещи да се насладят на магията на изкуството да споделят с тях това изживяване. И тази година Фондация „Европа и светът“ е медиен партньор на това събитие.

Пълната  програма на фестивала за 2024 г. може да видите на този линк: https://muzite.org/bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0/#toggle-id-1

Сродни публикации по темата:

ПРОГРАМА НА ХVII MЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ-КОНКУРС НА ИЗКУСТВАТА „МУЗИТЕ“ – СОЗОПОЛ 2023

Източник: Сдружение "Музите"