Филмът „Господ съществува, името й е Петруния“ спечели наградата „ЛУКС“ 2019

Публикувано:
12:54ч / 28.11.2019г
Брой прочитания:
152
Брой коментари:
0
„Господ съществува, името й е Петруния“ на Теона Митевска спечели тринайсетата филмова награда „ЛУКС“, обяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в Страсбург на 27 ноември. Другите два филма финалисти за наградата за 2019 г. са: документалният „Нерешеният случай Хамаршьолд“ на режисьора Мадс Брюгер, копродукция на Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Великобритания и Германия и „Кралството“ на режисьора Родриго Сорогойен, копродукция на Испания и Франция.

Председателят на Европейският парламент поздрави тримата финалисти и заяви:

„За нас като евродепутати не винаги е лесно да се справяме със сложността на ежедневието си, без понякога да станем заложници на чисто техническите аспекти от парламентарните дейности. Но ние трябва също така да можем да комуникираме емоции и да използваме нови начини за общуване. Наградата „ЛУКС“ е единствен по рода си инструмент, който ни придружава в това начинание. Филмите, които наградата „ЛУКС“ подкрепя, ни предоставят уникалната възможност да изследваме чрез изкуството на киното проблеми като миграцията, правото на здравеопазване, феминизмът и политическата етика. Използвайки киноизкуството, за да представим теми като климатичните изменения, нашето колониално минало или дискусията относно модела на нашето общество, е стимулиращо предизвикателство, което трябва да бъде насърчавано. Ние сме единственият Парламент в света, който връчва награда за кино. Нека се гордеем с това.“

Г-н Сасоли добави: „Искам още веднъж да подчертая: трябва наистина да се гордеем с нашата награда „ЛУКС“, с режисьорите и авторите, с които имахме честа да се запознаем. Да живее свободата на изразяване, да живее европейското кино, да живее наградата „ЛУКС“.

„Господ съществува, името ѝ е Петруния“, на Теона Митевска е копродукция на Северна Македония, Белгия, Словения, Хърватия и Франция. Филмът разказва историята на безработна жена, която успява да хване светия кръст в река по време на православна церемония по случай Богоявление. Така тя ненадейно се намесва в религиозна традиция, до която по принцип се допускат само мъже. Филмът се разглежда като принос към повишаването на осведомеността за трудностите на жените в консервативните общества.

В България награденият филм може да бъде гледан безплатно в следните градове:

София1 декември 2019 г. (неделя), 19:00 ч., Дом на киното
Благоевград, 3 декември 2019 г. (вторник), 19:00 ч., кино Cinemax
Стара Загора11 декември 2019 г. (сряда), 19:00 ч., кино Арена Парк Мол

 

 

Допълнителна информация
Комисия по култура и образование
Откъси от церемонията по награждаване
Реч на Давид Сасоли – церемонията по награждаване
Филмова награда „ЛУКС“ за 2019 г. – водещи новини

Филмова награда „ЛУКС“ за 2019 г. – процедура по избиране на филмите

Награда „ЛУКС“ – инфографика
Награда „ЛУКС“ – мултимедиен пакет
Награда „ЛУКС“ – уебстраница

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България