Финалът на фестивала „София диша“

Публикувано:
11:09ч / 31.08.2015г
Брой прочитания:
247
Брой коментари:
0

Август си отива, вчера беше и финалът на фестивала за градска култура „София диша“. През петте недели на август столицата си поемаше дълбоко дъх чрез творчеството и изкуството. Хубава е идеята и петте дни фестивалът да е на различно място, защото всяка софийска улица е със своя атмосфера, а от това събитието става още по-пъстро. Всяка от неделите пък си имаше тематичен акцент: представяне на биопродукти, визуални изкуства, литература, спорт, музика.

Имах амбицията през тази година да не пропусна нито една неделя от „София диша“, но това се оказва невъзможно през ваканционния месец август – случи се така, че не бях тук през първата и третата седмица. Столичани вече свикват с фестивала и си имат предпочитани улици. Една приятелка твърди, че най-хубаво е винаги на ул. „Цар Иван Шишман“, където акцент беше спортът. Лично аз, вероятно по субективни причини, харесах повече фестивалния вариант с визуалните изкуства на ул. „Пиротска“. Вчера на ул. „Оборище“ обаче фестивалът имаше своя достоен финал. В отсечката между ул. „Сан Стефано“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ властваше музиката.

Началото на концертната програма постави певецът и композитор на театрална музика Константин Кучев, който въвличаше публиката в творческите си импровизации – ходеше сред публиката с микрофон в ръка и от разговорите с присъстващите избираше теми за песни, които се раждаха в момента. Самата аз бях отишла с намерението да снимам и да събирам впечатления, които после да опиша, т.е. да бъда само наблюдател, но се оказах участничка в събитието. Константин в един момент се спря пред мен и след няколко разменени реплики ми предложи да изпеем заедно една песен. Излязохме двамата пред публиката на улицата и той започна да импровизира, а аз от време на време добавях по някоя дума. Темата на песента беше самият фестивал „София диша“. Не знам как се получи, слушано отстрани, но накрая имаше и ръкопляскания. А после импровизациите продължиха и буквално всички присъстващи, особено децата,  взеха участие в шоуто на младия творец.

След него на сцената излязоха момчетата от Clavexperience… Музиката беше акцент, но не единствен. Независимо от темите на отделните дни, има винаги и постоянно присъствие – например, клоуните или производителите на мед, но това присъствие не дразни, а започваш да го възприемаш като среща със стари познати. Имаше и новости тази неделя. Под една от белите шатри по ул. „Оборище“ се събираха стари обувки, които ще бъдат използвани за вътрешното оформление на театър „Крикор Азарян“ към НДК. Другата новост беше щандът на Корейският кът към Столична библиотека, където посетителят можеше да изработи предмети от традиционната корейска хартия „ханджи“, да научи по нещо за корейската култура и дори по някоя и друга корейска дума. Г-жа Суми Ким, експерт по култура и образование в посолството на страната у нас, ми преподаде първите уроци по своя език. Обясни ми, че „ханджи“ се състои от думите „Хан“ – името на държавата Корея и „джи“, което значи „хартия“, т.е. цялата дума означава „корейска хартия“.

За корейската читалня в Столична библиотека ще разказваме и друг път, ще ви срещаме и с творци, с които се запознахме на фестивала, но накрая ще споделя два свои лични извода:

Следващата година, когато отидете на „София диша“, е добре да имате нагласата, че няма да сте само наблюдател, а най-изненадващо може да се превърнете в главен участник в събитието – така ще можете по-пълноценно да се впишете в него. Поне това показа личният ми опит от импровизациите на музиканта Константин Кучев, в които се включих не особено успешно. Другият ми извод, който също направих, докато слушах разговорите на Константин с публиката, дойде от репликата на един от интервюираните младежи: „Искам да се обърна към всички присъстващи тук и да им кажа – много сте готини!“

И така, обобщавам: Догодина елате на фестивала „София диша“, за да бъдете не само наблюдатели, а истински участници в събитието и … да се почувствате „готини“!

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от финала на фестивала може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

Още по темата в сайта ни:

„София диша“… чрез творчеството

Източник: www.evropaworld.eu