„Аполония 2015“ започна с „Урок“

Публикувано:
07:52ч / 30.08.2015г
Брой прочитания:
268
Брой коментари:
0

При откриването на Празниците на изкуствата „Аполония 2015“ беше прожектиран българският филм „Урок“, който е номиниран за наградата LUX  на Европейския парламент. Режисьорите на филма Кристина Грозева и Петър Вълчанов получиха Голямата награда на созополските празници “Аполон Токсофорос”, която се прибавя към получените до този момент 30 отличия за кинотворбата.

През тази година „Аполония“ е посветена на 100-годишнината на българското кино, затова преди прожекцията на филма „Урок“ прозвучаха вечно зелени песни от любими български филми. Водещ на концерта беше Стефан Вълдобрев, който се включваше и със свои изпълнения заедно с групата на „НЕобичайните заподозрени“, съставена от популярни наши певци. Песните бяха емоционално припомняне на най-хубавите моменти от историята на българското кино през последните десетилетия, а последвалият филм показа съвременния етап от тази история.

Присъстващите на откриването на Празниците, както и зрителите на Калал 1 на БНТ, можаха да видят филма, предизвикал толкова голям интерес в Европа през последните месеци.

Сюжетът е по истински случай, за който медиите у нас преди време съобщиха и който предизвика недоумение у мнозина – учителка обира банка! Звучи кощунствено. Как тази, която е призвана да възпитава на добродетели младите поколения, е способна да извърши подобно престъпление? След като изгледате филма обаче, няма да избързате със заклеймяването на главната героиня. Със сигурност постъпката е осъдителна. Но преди да издадем заслужената морална присъда, нека помислим. Има моменти в живота, когато човек буквално е притиснат до стената от обстоятелствата. Ако над теб виси като Дамоклев меч заплахата до три дни да изгубиш жилището си, защото сумата по кредита не е платена навреме и ако възможностите да се спасиш са: да понесеш гаврите на съвременния лихвар или… да обереш банка, какво ще избереш? Някои ще изберат варианта да се подложат на издевателствата на лихваря. Има обаче хора, които държат на достойнството си и ще направят другия избор. И двата изхода са неприемливи в едно нормално общество, но нормално ли е обществото, в което живеем? Всъщност, това е големият урок на филма „Урок“ – че е сериозно болна всяка обществена среда, в която нравственият човек в даден момент е принуден да отиде срещу принципите си и да извърши престъпление, за да реши проблемите си с колкото е възможно по-малко унижения. Проблем, който явно вълнува хората и в други страни, затова популярността на българския филм все повече набира скорост.

Да добавим и други художествени достойнства: сдържаният филмов разказ, спестяването на евтини ефектни сцени, които други кинодейци вероятно биха превърнали във важни сюжетни акценти като самия обир на банката, или неизбежното арестуване на героинята … Резултатът е една творба, която увлича постепенно, въздейства и се запомня. Очакваме и бъдещите й успехи.

Още по темата в сайта ни:

Българският „Урок“ е сред трите филма, кандидати за наградата LUX

Българският филм „Урок“ е селектиран за наградата LUX 2015

 

Източник: www.evropaworld.eu