Финландска вечер в Седмицата на скандинавското кино

Публикувано:
14:08ч / 26.09.2019г
Брой прочитания:
211
Брой коментари:
0

В рамките на Седмицата на скандинавското кино и на на 24 септември в Дома на киното беше прожектиран финландският филм „Айло: Одисея из Лапландия“. Прожекцията беше открита от Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на Финландия у нас, която преди това даде коктейл в залата пред Дома на киното. 

Събитието беше повод да се срещнат отново и членовете на Българо-финландското дружество за приятелство, които можаха в неформална обстановка на чаша вино да обсъдят предстоящи прояви на дружеството по повод  продъжаващото до края на декември т.г. Финландското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Филмът „Айло: Одисея из Лапландия“ е създаден през 2018 г. и е френско-финландска продукция. Режисьор: Гийом Майдачевски. Сценаристи: Морган Наваро, Марко Рьор.

Главен герой е малкото диво еленче Айло, което прави първите си стъпки и започва да опознава света около себе си. Заедно с него зрителите могат да видят невероятни гледки от непокътнатата природа на Лапландия. Характерно за заснемането на филма е, че режисьорът по никакъв начин не се е намесвал в живота на дивите животни, не е инсценирал нищо.

Това е филм, който може да се гледа с удоволствие от цялото семейство. Неслучайно повечето възрастни зрители бяха дошли с децата си.

„Филмът беше вълшебен. Майсторското заснемане на диви животни в естествената им среда и предаването на тяхното ежедневие, без да бъдат притеснени, е удивително! Децата бяха впечатлени от Айло!“ – коментира Мария Тодорова, член на Управителния съвет на Българо-финландското дружество за приятелство, която беше довела на прожекцията двете си дъщерички.

„Айло: Одисея из Лапландия“ възхити българските зрители и за пореден път показа, че финландците винаги се отнасят към природата с любов и уважение.

 

Източник: www.evropaworld.eu