Фотоизложба за 30-годишнината на наградата „Сахаров“

Публикувано:
11:30ч / 23.05.2018г
Брой прочитания:
132
Брой коментари:
0
По време ва Европейската нощ на музеите на 19 май тази година в Дома на Европа беше представена изложбата „Те защитават нашите свободи – 30 години от учредяването на наградата „Сахаров“. В нея са включени 59 творби на четирима изтъкнати фотографи, свързани с темите свобода на мисълта, свобода на изразяването, борба с дискриминацията и борба с насилието над жени. Същите фотоси ще бъдат изложени от 25 май до 6 юни 2018 г. на Моста на влюбените в София. Организатор е Бюрото на Европейския парламент в България.

От 1988 г. насам Европейският парламент присъжда ежегодно наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на личности или организации, които имат изключителен принос в борбата за правата на човека по целия свят.

Изложбата, посветена на 30-ата годишнина на наградата, е съвместна инициатива на ЕП и световноизвестния международен фотографски колектив „Магнум“ и отразява живота на четирима защитници на правата на човека от различни краища на света. Фоторепортажът Те защитават нашите свободи – 30 години от учредяването на наградата „Сахаров“ ни потапя в тяхното ежедневие, видяно през обектива на фотографите от „Магнум“.

– Жером Сесини придружава защитника на правата на човека Самрит Венг в пътуванията му до отдалечени села в Камбоджа и документира живота на етнически малцинствени групи, принудително изселени от мултинационални компании.

– Фотографиите на Неуша Таваколян отразяват дейностите на Асма Кауеш – млада правозащитничка от Тунис, която се опитва да предпази тийнейджъри от радикализиране. Създаденото от Кауеш сдружение предоставя на тези младежи възможността да изразяват емоциите си чрез уличен театър, в семинари и културни дейности.

– В Етиопия Енри Цанай документира ежедневието на Амеха Меконен – адвокат, който се застъпва за журналисти, подложени на цензура от правителствените органи. Фотографиите илюстрират срещите на Меконен с клиенти, застрашени от лишаване от свобода заради свои публикации.

– В Босна и Херцеговина Бике Депортер придружава Ядранка Миличевич, бивша бежанка от военния конфликт на Балканите, която днес работи в защита на правата на жени, станали жертва на насилие или дискриминация.

Творбите от фотографската изложба съумяват да покажат отдадеността на тези активисти на каузата за защита на правата на човека – от правата на жените до свободата на словото, от предотвратяването на радикализацията до предотвратяването на потисничеството на малцинствата.

Уебсайт на наградата „Сахаров“
Мрежа на наградата „Сахаров“
Книга за 30-годишнината на наградата
Фотографски колектив „Магнум“
Фотографска изложба за 30-годишнината на наградата „Саха

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България