Впечатляващо представяне на българската писменост в Европейската комисия по повод 24 май

Публикувано:
16:56ч / 23.05.2018г
Брой прочитания:
341
Брой коментари:
0

P037138-114221Европейската комисия се превърна в сцена на българската просвета и култура и славянската писменост. Мащабно събитие за отбелязване на светлия български празник организираха българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, Министерството на културата и министър Боил Банов, Министерството на образованието и науката министър Красимир Вълчев и Националната библиотека „Кирил и Методий“. Сред гостите бяха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, министри на държавите членки по образование и по култура, посланици на държавите членки в ЕС, дипломати, евродепутати, представители на европейските институции на ръководни длъжности, работещи в институциите българи, учители в българската секция в Европейското училище, българската общност в Брюксел.

С видимо вълнение при откриването на събитието, българският еврокомисар Мария Габриел подчерта голямата значимост на кирилицата за европейското културно наследство. „Кирил и Методий и техните ученици ни дадоха най- важното нещо в нашия свят – знанието. Те ни дадоха буквите, с които днес пишат и четат повече от 300 милиони души. Писмеността е нашата истинска машина на времето. Тя ни пренася в отдавна отминали времена, когато народът ни е страдал от липсата на свой език, който да разбира и който да съхранява неговата вяра. Тя ни води в настоящето, в което кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз. Тя ще ни води и към бъдещето, в което българският език, култура и духовност, ще продължават да бъдат неизменна част от културното и езиково многообразие на Европа. Тук, в Европейската комисия, това послание звучи още по-силно. Нашата кирилица е повод да се гордеем, че сме Европа на ценностите, на богатството на езици и култури“, подчерта комисар Мария Габриел.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев наблегна, че ние, българите, имаме специален ден за почит към жаждата за знания и това е денят на кирилската азбука. „За нас, българите, кирилицата е повече от азбука. Тя е нашият стожер на духа и идентичността на народа ни. Благодарение на кирилицата векове наред българите отстояваме правото си да бъдем несломим народ с духовна и просветна сила. Създаването на азбуката от Светите братя Кирил и Методий дава тласък на духовното развитие на България. Оттогава ние ставаме неизменна и важна част от духовната европейска цивилизация.“, заяви министър Вълчев.

Министърът на културата Боил Банов изтъкна, че това е празникът, който всеки българин носи дълбоко в сърцето си и свързва с най-чистите и духовни моменти в своя живот. „Славянската писменост, българската просвета и култура ни правят горди. Горди сме, че кирилицата е една от трите официални азбуки в Европейския съюз. Горди сме, че българската култура е част от европейското културно многообразие. По време на изпълнените с динамика и предизвикателства шест месеца на Българското председателство на Съвета на ЕС, ние избрахме да споделяме българската култура в цялото и многообразие – културно наследство, музика, изобразително изкуство, фолклор, кино, литература“, заяви министър Банов.

Празникът на българската духовност в Европейската комисия впечатли гостите с няколко акцента. Изложбата „Книги, посоки, публики“ поведе присъстващите към най-ранните паметници на българската книжовност, достигнали до нас през столетията, и които са част от богатото културно наследство на Европа. Представен беше и оригиналът на един безценен за всеки българин ръкопис – първият препис на „История славянобългарска“ на отец Паисий Хилендарски, изписан и подвързан от Софроний Врачански през 1765 г. Тази книга с голяма стойност се превърна в своеобразен символ на България в сградата на Европейската комисия.

Ефектен завършек на събитието сложи впечатляващо 3D мултимедийно шоу, посветено на българската азбука, което беше проектирано на специално изградена за случая LED стена. Изработена чрез най-новите технологии в дигиталните студиа, анимация разказа историята на създаването на глаголицата и кирилицата, проследявайки стъпките, извървени от светите братя Кирил и Методий и техните ученици. „Такава визуализация се представя за първи път в сградата на Европейската комисия. Това е още един повод да се гордеем като българи, защото сме и иноватори, и народ, който не забрравя корените си, езика и културата си“, коментира комисар Мария Габриел.

Източник: Представителство на ЕК в България