Франкофонията чества 24 януари, Международен ден на образованието

Публикувано:
12:37ч / 24.01.2021г
Брой прочитания:
184
Брой коментари:
0

Всяка година Международният ден на образованието, 24 януари, е повод да си припомним, че дори днес повече от 250 милиона деца и младежи все още не ходят на училище и че Субсахарска Африка по-малко от 40% от момичетата завършват средно училище.

Тази година генералният секретар на Франкофонията, г-жа Луиз Мушикивабо, избра Дакар, за да даде началото на 26 януари на портала RELIEFH, посветен на безплатните образователни ресурси за равенство между половете. Тя ще направи това заедно с г-н Мамаду Тала – министър на националното образование на Сенегалр  г-жа Мумина Хасан – министър на жените и семейството на Джибути, професор Слим Халбус – ректор на Франкофонската университетска асоциация (AUF), директорката на Института на Франкофонията за образование и обучение (IFEF) Мона Ларуси и със специалното участие на актрисата Рукиата Уедраого,

Това събитие, организирано от сенегалската столица, ще бъде излъчено на живо на 26 януари 2021 г. от 16:00 ч. (Дакарско време) в социалните мрежи на OIF: https://www.facebook.com/OIFrancophonie

RELIEFH е портал за преподавателки и приподаватели, желаещи да включат темата за равенството между половете в ежедневната си преподавателска практика, както и за всички институции и хора, интересуващи се от този проблем. Благодарение на тясното сътрудничество между Франкофонската университетска асоциация и Института на Франкофонията за образование и обучение, тази нова платформа дава възможност за проучване, обмен и споделяне на ресурси и добри практики между страните от Франкофония за популяризиране на равенството между половете в областта на образованието.

В момента 7 милиона учители в начални училища, колежи и гимназии в Субсахарска Африка, работят без никаква подкрепа, която да им позволява да влючат концепцията за равенството между половете в преподавателската си дейност.

Идеята за този портал се роди в края на Международната конференция за образованието на момичета и обучението на жените във франкофонското пространство, организирана от Международната организация на Франкофонията и властите на Чад в Нджамена, на 18 и 19 юни 2019 г.

Международната организация на Франкофонията включва 88 държави и правителства: 54 пълноправни членове (между които и България), 7 асоциирани членове и 27 наблюдатели.

За повече информация относно Francophonie: www.francophonie.org

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Още по темата на сайта ни:

Първи Международен ден на образованието – 24 януари 2019 г.

Източник: OIF