Франкофонски акценти в Световния ден на поезията

Публикувано:
11:50ч / 22.03.2023г
Брой прочитания:
216
Брой коментари:
0

В Световния ден на поезията в престижната галерия „Мисията“ към Държавния културен институт беше открита изложбата ,,Посоки’’ с творби на художници франкофони. Проявата е част от програмата за отбелязване на 30-годишнината от пълноправното членство на Република България в Международната организация на Франкофонията и се проведе под патронажа и в присъствието на вицепрезидента на България Илияна Йотова. Изложбата показва част от творбите на художници от франкофонски държави, участвали през последните 11 години в международните пленери, организирани от фондация ,,Солей’. Присъстваха министърът на външните работи Николай Милков, Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България и председател на Групата на посланиците франкофони, Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция, и други представители на дипломатическия корпус, директорът на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа със седалище в София Еманюел Самсон, директорът на Френския институт в България Пиер Колио, Клодия Калво – заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност, както и журналисти, куратори, галеристи, художници от България и Република Северна Македония.

В началото на събитието приветствия произнесоха вицепрезидентът Илияна Йотова, директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова, кураторът на проекта и председател на Фондация „Солей“ Александрина Исайлова и националният кореспондент за франкофонията Емануела Томова. (на първата снимка към публикацията)

Вяра Любенова

След официалното откривае се състоя литературно четене оттворби на автори франкофони. Четоха ученици от Френската гимназия „Ламартин“ в София, представени от Вяра Любенова, приподавател в гимназията и председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език. Прозвучаха творби от Беса Мифтю (Албания), Аксиния Михайлова (България), Сесил Кулон (Франция) и Гага Накхуцришвили (Грузия) в изпълнение на ученичките от 12 „в“ клас Боряна Димова, Сиана Бончева, Антеа Черноокова и Ясен Терзиев от 10 „д“ клас.

Доц. д-р Георги Жечев

В четенето се включиха и студентите от специалност Френска филология в Софийския университет Деян Барукчиев, Серафим Владимиров и Теодора Йорданова, представени от доц. д-р Георги Жечев, ръководител на Катедрата по романистика към Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет. Самият той прочете стихотворение от новоизлязлата на френски език стихосбирка на проф. Рени Йотова „La perpetuation du bien“, която същата вечер имаше премиера в столицата на Сенегал, Дакар. Там проф. Рени Йотова работи като Представител на Международната организация на Франкофонията за преподаването на френски език в света.

На всички присъстващи направи силно впечатление перфектното произношение на френски език, което имаха възпитаниците на г-жа Вяра Люченова и доц. д-р Георги Жечев.

Стилно изработените папки с потретните снимки на авторите, включени в четенето, са по проект на проф. д-р Албена Василева, ръководител на Франкофонския център при Софийския унивеурситет „Св. Климент Охридски“.

В подробния фоторепортаж тук ще видите участниците в събитието, както и част от картините в експозицията, която може да бъде разгледана до 18 април т.г.. Ето и имената на всички художници, включени в нея: Рада Цанкова, Греди Асса, Мариета Конова, Райна Стоймирова, Албена Щениовска – Еглофф, Михаил Бешев и Момчил Мирчев  – (България); Иво Пецов, Симонида Катановска, Мариан Дзин (Република Северна Македония); Анна Корнеруп Банк, Ив Гобар, Гьокче Делагранж, Клеман Бонвиле  – (Франция); София Татарашвили, Елене Мелкадзе, Кетеван Давланидзе  – (Грузия); Еми Бехари, Ералд Незай,  Бесиана Манала – (Албания); Ференц Золтан, Матей Лазард, София Овежан – (Румъния); Йоанис Сарсакис и Йоанис Кампасакалис – (Гърция).

Текст и снимки:

Гергина и Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu