Отбелязахме с концерт Международния ден на Франкофонията

Публикувано:
09:15ч / 21.03.2023г
Брой прочитания:
160
Брой коментари:
0

На 20 март в София тържествено беше отбелязан Международният ден на Франкофонията. Той мина под знака на 30-ата годишнина от пълноправното членство на Република България в Международната организация на Франкофонията. Събитието се проведе в Централния военен клуб под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Домакин на тържеството беше Николай Милков, министър на външните работи на България. Присъстваха посланици на франкофонски страни, от чието име привествено слово произнесе Н.Пр. Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко и председател на Групата на посланиците франкофони. Сред поканените бяха изявени българи франкофони, работещи в различни сфери.

Гостите имаха удоволствието да слушат концерт, озаглавен „Време“ и „музика“ по френски“, в който участваха любими солисти от Музикалния театър: Марияна Арсенова, Исидора Молес, Александър Мутафчийски, Владимир Грудков, балерини от Музикалния театър, оркестър „Митонисимо“ с диригент Огнян Митонов. Като гост се се включи в концерта Вера Шандел. Сценарият и режисурата на концерта бяха на Марияна Арсенова, която освен с музикални изпълнения се изяви и като водеща заедно с Николай Любенов, който четеше текста на френски. (на снимката към публикацията)

След концерта присъстващите имаха възможност да се насладят на френската кухня и да разговарят в непринудена обстановка с приятели франкофони.

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu