Френския филмов фестивал 2021

Публикувано:
08:17ч / 08.04.2021г
Брой прочитания:
232
Брой коментари:
0

Тази година е десетото издание  на Френския филмов фестивал в рамките на „Киномания“ 2021.

Фестивалът ще се проведе от 9 до 22 април 2021 г.

Откриването е в петък  9-и април 2021 г. от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ в присъствието на посланичката на Франция, Н.Пр. г-жа Флоранс Робин с трилъра „Вила Каприз“, все още непредставен на публиката във Франция. Специални гости са режисьорът Бернар Стора и на композиторът Венсан Стора. В главните роли Нилс Арестроп, Патрик Брюел, Ирен Жакоб.

Програмата му включва 11 филма.

Рубриката „Филмите на годината“ представя 5 заглавия от 2020 г.: „Вила Каприз“ на Бернар Стора, „Неочакван триумф“ на Еманюел Куркол, „Дьо Гол“ на Габриел льо Бомен, „Сбогом глупаци“ на Албер Дюпонтел и „Парфюмите“ на Грегори Манье. Среща с креативността и многообразието на френското кино.

В памет на бележития актьорq угаснал през 2020 г., фестивалът представя рубриката „Удивителният Мишел Пиколи“. Петте филма „Мислех, че го познавам“ на Клод Соте, „Една странна афера“ на Пиер Грание-Дьофер, „Голямото плюскане“ на Марко Ферери, „Скок в празнотата“ на Марко Белокио и „Имаме папа“ на Нани Морети разкриват неговия огромен талант и многобройните му превъплъщения. Като „бонус“ фестивалът включва и „Темрок“, един изключителен филм, разкриващ силата на киното за протест.

Фестивалът се организира с подкрепата на БНП Париба, Citroën​ и Автомотор Копорация.

В София прожекциите на филмите ще бъдат в кината „Славейков“, „Люмиер Лидъл“, „G8“, „Одеон“, „Euro Cinema“, Дом на киното и „Влайкова“, в Пловдив в „Лъки Синема“ и във Варна във Фестивален и конгресен комплекс – Варна.

Всички прожекции в зала „Славейков“ се провеждат при спазване на действащите противоепидемични мерки.

Можете да закупите билети на касите на кината. Намаление за ученици, студенти и пенсионери. Абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите в зала Славейков.

Подробности от програмата на кинофестивала може да видите на сайта на Френския институт в България.

Източник: Френски институт в България