Френският институт в България отпразнува своята 30-а годишнина

Публикувано:
13:19ч / 19.10.2021г
Брой прочитания:
478
Брой коментари:
0

По повод своята 30-а годишнина, на 16 октомври Френският институт в България покани своите партньори и най-близки приятели на „рандеву“ в тесен кръг в обновената зала „Славейков“. В присъствието на вицепрезидента на Република България, г-жа Илияна Йотова, министъра на културата, г-н Велислав Минеков и директора на Дирекцията по култура на Столична община, г-жа Биляна Генова, събитието в две части събра на едно място френски и български артисти от съвременната художествена и музикална сцена.

В програмата на вечерта бяха включени предпримиерата на експерименталния филм „A Mountain Oddity“, разказващ за паметника на връх Бузлуджа. В публиката присъстваха архитектът на паметника, Георги Стоилов, режисьорите на филма, Матю и Самюел Берн, и неговият продуцент Еманюел Жордан. Мултидисциплинарният артист Валентина Траянова показа своя авторски пърформанс на кънки, а френският urbex фотограф Тома Жорион представи изложбата си „Следи от империи“, която може да бъде видяна до 4 декември в галерия „Синтезис“. Фотографът подари екземпляри от лимитирана серия на една от неговите снимки на „Бузлуджа“, правени между 2011 и 2021 г. За финал на вечерта, мецосопраното Вера Николова и пианистката Маргарита Илиева, в сътрудничество с визуалния артист Венелин Шурелов, направиха рецитал с френска музика.

По повод годишнината журналистът Димитър Стоянович представи книгата „30 години история“, издадена от Френския институт, на която той е автор, и разказа за личната си връзка с Франция и института.

През целия ден се провеждаха онлайн езикови ателиета в рамките на Деня на отворените врати на института. От 10 до 18 часа бяха проведени над 10 ателиета за всички възрасти и нива, посветени на различни теми, сред които архитектура, философия, фонетика, литература, полезни фрази на френски, определяне на езиковото ниво и др.

В своята встъпителна реч посланикчката на Франция, Н.Пр. г-жа Флоранс Робин, говори за любовта на българите към френската култура и устойчивостта на френско-българските връзки в областите на културата и сътрудничеството. „Френският институт в България е емблематично място за бъларо-френското образователно, езиково, научно и университетско сътрудничество. За много хора, той е еманация и въплъщение на онзи вятър на свободата който достига Източна Европа в края на 80-те години, и за който говори президентът Митеран на студентите от Софийския университет през януари 1989 г. Ние, французите, а също и всички хора, работещи в Института, сме горди да бъдем пазители това наследство. Имаме ясното съзнание за големите очаквания пред нас, които се простират отвъд преподаването на езика.“ – каза посланичката.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, акцентира върху значението на института за младото поколение българи от 90-те години на ХХ век. „Преди 30 години, моето поколение, току-що излязло от университета, гледаше напред с мечти и желание да види и попие от новото – първия досег с новите книги, с виниловите плочи,  френското кино, срещи с общественици, които разкриваха необятния свят на френската култура, дискусиите по голямата тема за бъдещето на Европейския съюз.“ каза тя.

Г-н Велислав Минеков, министър на културата, който също беше сред гостите на събитието, в своята реч се спря върху участието на института в обществения живот в България. „За тези три десетилетия в сърцето на град София, благодарение на своята активна работа и съпричастност към обществения живот у нас, Френският институт успя да заеме достойно място и в сърцата на нашите сънародници. Ето защо съм изключително щастлив, че от днес вече имаме възможността да посещаваме и емблематичната обновена зала „Славейков“, любима на почитателите на Седмото изкуство, както и на привържениците на оживените дебати“ – каза той.

От 18 октомври, Френският институт в България кани своята публика в новата зала „Славейков“, където занапред ще се провеждат редица събития на Института и неговите партньори.

Източник: Френски институт в България