Детски рисунки по повод 30-годишнината от независимостта на Азербайджан

Публикувано:
20:55ч / 18.10.2021г
Брой прочитания:
366
Брой коментари:
0

На 18 октомври 2021 се отбелязва 30-годишнината от възстановяването на независимостта на Азербайджан. На тази дата през 1991 г. беше приет Конституционен акт за държавната независимост на Република Азербайджан.

По този повод Центърът за азербайджански език и култура при Софийския университет „Св.Климент Охридски“ организира конкурс за детска рисунка „Аз познавам Азербайджан“ за деца от 6 до 18 години. Този конкурс целеше да предизвика интереса на българчета от различни възрасти към Азербайджан и неговата богата култура и традиции, както и към специалност „Тюркология“ в СУ, където се изучава азербайджански език и неговата култура.

В Центъра се получиха над 60 рисунки на деца от различни краищата на България. Това са както ученици, така и деца, които посещават арт ателиета или школи за рисуване и др. Рисунките са нарисувани на картон с размер 35 х 50 см., използвани са различни техники на рисуване (моливи, водни и акрилни бои, графити, пастели и т.н.).

Впечатляващо е, че децата чрез своите рисунки показват разнообразните традиции и обичаи на азербайджанския народ, историческите паметници и културата на Азербайджан, както и мултикултуралността на страната.

Всички получени рисунки са публикувани в он-лайн галерия във Фейсбук на страница на центъра (The Center of Azerbaijani Language and Culture at Sofia University) и ще бъдат изложени по време на различни събития, провеждани от Центъра.

Още по темата на сайта ни:

Конкурс за детска рисунка за Азербайджан

Източник: Център за азербайджански език и култура