Г-жа Микаел Жан посети гимназия „Ламартин“ в София

Публикувано:
09:28ч / 27.05.2016г
Брой прочитания:
304
Брой коментари:
0

Генералният секретар на Международната организация на франкофонията, г-жа Микаел Жан, беше на тридневно посещение у нас, след което отпътува за Румъния и Молдова. На 25 май тя гостува на ученици от софийската френска гимназия „Ламартин“. В срещата участваха посланикът на България във Франция Н.Пр. Ангел Чолаков, доц. Рени Йотова, директор на Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа, Александър Савов, национален кореспондент за Франкофонията в министреството на външните работи, д-р Жана Кръстева, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език.

Сградата на училището беше украсена с голям плакат: „Bienvenue Michaëlle Jean“ (Добре дошла, Микаел Жан). Ученици от гимназията посрещнаха на входа с хляб и сол Генералният секретар на Международната организация на франкофонията.

В залата, където се състоя срещата, посрещнаха г-жа Микаел Жан с ръкопляскания, което видимо я трогна. Тя сподели веднага колко се е развълнувала предишния ден, на 24 май, докато е слушала химна, посветен на българската писменост. Директорката на гимназията г-жа Емилия Богданова подари на видната гостенка плакет с българските букви.

„Всички разбираме, че живеем в трудни времена – каза г-жа Мишел Жан. – Човечеството е разтърсвано от възхода на екстремистки движения, които проповядват омраза и сеят ужас. Вие, младите, трябва да реагирате и да противопоставите на това ценностите, които са важни за вас.“

Тя разказа как по време на последните атентати в Париж 17-годишната й дъщеря е била там, близо до местата на атаките, а после й е заявила, че на онези, които са извършили това, може да се противостои със силата на множеството, защото милиарди млади хора по света мислят по друг начин.
„На всички млади франкофони, които отказват да се затворят в себе си, пожелахме да дадем възможността да изразят мислите си и да бъдат чути – добави г-жа Жан. – Затова на 10 март лансирахме кампанията „Libres ensemble“ (Свободни заедно) с едно видео, което само за 4 дни беше гледано от над два милиона души в интернет.“

Срещата в софийската френска гимназия мина под надслова „Свободни заедно“, инициатива на Генералния секретар на Франкофонията, насочена към младите хора в целия свят, които могат да изразят чрез платформата http://libresensemble.com/ своите идеи как да живеем по-добре заедно, да преодолеем различията, агресията и неприемането на другия, които водят до радикализиране на младежи.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu