Просветителската традиция е жива и днес

Публикувано:
14:47ч / 24.05.2016г
Брой прочитания:
314
Брой коментари:
0

На днешния 24 май, празник на българската просвета и култура ви представяме пътуващо читалище „Бащино огнище“. Открихме го в Мездра, близо до археологическия комплекс „Калето“, където се провеждаше вторият фестивал на средновековните традиции, бит и култура. Оказа се, че организаторите

на фестивала са поканили екипа на пътуващото читалище. То е създадено преди няколко месеца от Ивайло Шопски – по образование икономист, но по призвание историк и просветител. Читалището се помещава в автобус, собственост на Ивайло. Вътре има малка музейна сбирка – показани са български военни униформи, портрети на известни наши революционери, в една витрина са поставени библия с прекръстосани върху нея пищов и кама – така посетителите добиват представа как Левски е заклевал хората, включващи се в неговите комитети.

Пътувайки от селище на селище, автобусът разнася и книги за историята на България, някои от които Ивайло Шопски издава със собствени средства, както е създал и самото пътуващо читалище. Целта му е да събуди патриотизма у младото поколение. Затова приобщава към начинанието си екипа на състезанието-игра „Познавам ли моята България?“. Чрез нея учениците научават къде се намират по-важните исторически паметници у нас – обясни ни Маргарита Спасова от екипа на състезанието. Най-голямата награда за Ивайло Шопски и неговите съмишленици е хората да проявят интерес към начинанието им и да ги поканят в своя град или село. От програмата, поставена на видно място до вратата на автобуса, научихме, че на самия 24 май пътуващото читалище ще бъде в Червен бряг. 

Повече за читалището и състезанието-игра ще научите от интервютата ни с Ивайло Шопски и Маргарита Спасова, които скоро ще публикуваме в сайта ни.

Още снимки от читалището може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu