Гърция по време на карантината

Публикувано:
18:21ч / 05.05.2020г
Брой прочитания:
326
Брой коментари:
0

В материал озаглавен „110 милиона есемеса с основания за излизане от дома изпратени в Гърция по време на забраната за движение“ англоезичната медия „Кийп токинг Грийс“ (www.keeptalkinggreece.com) прави равносметка на разгърналата се задължителна комуникация чрез есемеси с административните власти в Гърция през карантинния период.

Заради коронавируса гърците трябваше да изпращат есемеси на специален номер 13033, за да получат разрешение за излизане от дома по време на стриктната забрана за движение. Мярката беше въведена от 6:00 ч. на 23 март и продължи до сутринта на 4 май, когато бе отменена. Според информация на Главния секретариат по телекомуникации и пощенски услуги в Гърция, през 42-та дни на рестрикрикции хората се изпратили около 110 милиона текстови съобщения.

Специалната телефонната линия с номер 13033 е обслужвала около 1,818 есемеса на минута, а в най-пиковите моменти са били обработвани 7,500 на минута.

Службата за текстови съобщения, сформирана по спешност и започнала работа за по-малко от 48 часа, е получила похвални отзиви. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) я окачествила като „най-добра практика за управление на придвижване по изключение”, тоест, с разрешително за излизане.

Програмирането на електронната система за улесняване на жителите на страната в условия на забрана за движение, за бързо регистриране на излизане от дома, е било направено в сътрудничество с главния секретариат по телекомуникации и пощенски услуги (GGTT) на гръцкото Министерство на дигиталното управление с доставчици на телекомуникационни услуги, на които не е разрешено да запазват есемес съобщенията.

Не е известен броят на гражданите, използвали алтернативния вариант – този с попълване на специален формуляр за придвижване извън дома (с 6 уважителни основания като напр. отиване до аптека, оказване помощ на нуждаещ се, всекидневно спортуване, разхождане на домашен любимец и др.), а онези, за които той служеше като разрешително за отиване на работа, го разпечатваха еднократно, използвайки различно, но стандартно удостоверение.

След публикацията гръцки гражданин с добро чувство за хумор коментира в Туитър приключването на предоставяната от номер 13033 услуга и изискването за разрешение за придвижване с думите: „На 4 май изпратих прощален есемес на 13033 и получих отговор: „Пожелаваме ви хубаво лято, ще се чуем отново през октомври“. 

По време на карантината в Гърция много нашумя една карикатура на известния гръцки карикатурист Янис Кириакопулос с артистичен псевдоним ΚИΡ. Текстът към рисунката гласи:

БУРКА
Моделче специално за карантина
1. Прикрива натрупаните по време на карантината килограми
2. Скрива белите корени на косите
3. Осигурява огромна предпазна маска – от носа до петите.
Много ще се носи тази година.
Продава се и мъжка бурка, с отвор на чатала и три копчета.
Могат да бъдат намерени в бутици и в добрите болници.
Подпис:
ΚИΡ
А рисунката в началото на публикацията е озаглавена „Джудитина срещу вятъра“ и е от италианската художничка Джудит Ланж, която имаше изложба в Атина в края на януари т.г., малко преди да връхлети коронованата напаст, но като че ли я е предусетила. Авторката даде съгласието си тя да бъде публикувана на сайта evropaworld.eu.
Материала подготви Здравка Михайлова

 

Източник: www.evropaworld.eu