Да честваме Европа у дома, заедно

Публикувано:
14:25ч / 05.05.2020г
Брой прочитания:
157
Брой коментари:
0

Месец май неслучайно е наричан Европейски месец. На 5 май 1949 г. в Лондон е подписан договорът, с който се създава Съветът на Европа. Ето защо тази дата се приема за Ден на Европа, както и 9 май, когато преди 70 г. Робер Шуман произнася декларацията, основополагаща за създаването на днешния Европейски съюз. През 2020 г.  се навършват и 70 години от подписването на Европейската конвенция за правата на човека. Тези годишнина обаче ще бъдат отбелязани в извънредните условия, създадени от коронавируса.

„В този ден на Европа всички мислим за последствията от пандемията COVID-19 на нашия континент и по света – заяви по повод тазгодишния 5 май генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич. – Всички бяхме засегнати от кризата и отправяме цялото си съчувствие към хората, които са загубили приятели или близки.
На институционално ниво се стремим, в рамките на нашите възможности, да направим онова, което е правилно и подходящо, за да помогнем на Европа да се възстанови.
Съветът на Европа и Европейският съюз (ЕС) нямат еднакви роли и отговорности, но като членове на европейското семейство те имат общи цели.
По отношение на коронавируса и всички останали теми сме убедени, че отговорите на нашите проблеми трябва да се коренят в основните ни ценности, а именно правата на човека, демокрацията и върховенството на закона, и че въз основа на това ние ще укрепим единството в Европа, особено във времена на несгоди.
В по-общ план и тъй като споделяме тази визия, ние продължаваме днес да си сътрудничим в много области чрез съвместни програми, финансирани до голяма степен от Европейския съюз и изпълнявани от Съвета на Европа. Заедно се борим с корупцията, укрепваме правосъдието, защитаваме малцинствата на целия континент.
Ето защо в този Ден на Европа мисля не само за сериозните проблеми, с които се сблъскваме, но и за общото ни наследство, за общите ни ценности и за общата ни воля за преодоляване на настоящата криза и за съвместни действия, за да бъдем още по-силни и обединени в бъдеще. “

Страсбург, където се намира седалището на Съвета на Европа и на Европейския парламент, минава през тежък период поради забраната да се провеждат масови прояви.  Общината на града обаче държи да покаже, че европейската солидарност е от значение повече отвсякога в контекста на безпрецедентната криза, която преживяваме. По различен начин ще премине 17-ото издание на Празника на Европа, който обикновено се провежда в града през месец май. По инициатива на Роланд Рис, кмет на Страсбург и Навел Рафик-Елмини, заместник-кмет по европейските и международните отношения, на уебсайта Lieu d’Europe (Европейско място) всеки ден до 31 май ще се предлага уникална виртуална програма: фоторепортажи, видеоклипове, викторини, игри и рецептите от европейската кухня за всички,които се интересуват от работата на Съвета на Европа. Заслужено внимание ще бъде отделено на момента, когато ротационното 6-месечно председателство на Комитета на Министрите на Съвета на Европа, което в момента е поето от Грузия, ще бъде предадено на Гърция.

Lieu d’Europe кани посетителите на своя сайт, който за момента е само на френски, както и на страницата си във фейсбук www.facebook.com/lieudeurope.

Източник: Съвет на Европа, община Страсбург