Главният диригент на Пражката опера с концерт в Зала „България“

Публикувано:
16:52ч / 06.02.2019г
Брой прочитания:
171
Брой коментари:
0

Ярослав Кюзлинк – главен диригент на операта в Прага пристига в София с програма, уловила духа на Чешката столица. На 7 февруари от 19 ч. в Зала „България“ публиката ще чуе фрагменти от операта Дон Жуан“ на Моцарт и Седмата симфония на Антонин Дворжак.

КюзлинкЯрослав Кюзлинк (на снимката вляво) е поредният голям европейски диригент, който гостува на Софийската филхармония в юбилейния ѝ сезон.

Диригентът Ярослав Кюзлинг има не само добро око за детайлите, но и за силните оркестрови пейзажи… Под неговата палка контактът между диригент, певци и музиканти е сигурен, пластичен и оркестърът свири убедително. Той е музикант с ерудиция и тънка емоционалност”, пише за него „Aarhus Stiftstidende”. Маестрото е бил главен диригент на Словашкия национален оперен театър в Братислава. Работи постоянно с Датската опера, Новия национален театър в Токио, оперите в Бон, и Варшава. От сезона 2012/2013 г. е главен диригент на Националния оперен театър в Прага. През 2016 г. става негов музикален директор. Маестро Кюзлинк за първи път ще дирижира Софийската филхармония.

Заедно с оркестъра, на сцената на зала „България“ ще чуем и солистите Марияна Панова, Мария Цветкова-Маджарова, Гиргина Гиргинова, Николай Моцов, Иво Йорданов, Гео Чобанов, Бисер Георгиев, Пламен Бейков. Те ще представят най-интересните моменти от гениалната опера на Моцарт „Дон Жуан“, написана през 1787 специално за Прага. Легендата разказва как едва в последния момент, в нощта преди спектакъла, Амадеус създава увертюрата, а Прага е обзета от еуфория по новата опера на Майстора.

Почти век след великото Моцартово творение, големият чешки композитор Антонин Дворжак създава своята Седма симфония в ре минор. Тя е написана по поръчка на Лондонската филхармония. Той завършва партитурата само за три месеца на 17 март 1885 г., с желанието (споделено в писмо до приятел), творбата „да пътешества по целия свят, да даде Бог така и да бъде!”.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“, Ивентим, Ипей и Тикетсбг. 

Източник: Софийска филхармония