Нощ на идеите 2019 – дебат с ученици за правата на човека

Публикувано:
06:56ч / 08.02.2019г
Брой прочитания:
164
Брой коментари:
0

В четвъртък, 31 януари, в рамките на Нощта на идеите 2019, чиято основна тема беше „С лице към настоящето“, Регионалното бюро на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа (BRECO) в Букурещ организира, в сътрудничество с румънското Министерство на националното образование, панелна дискусия „Всеобщата декларация за правата на човека: 70 години по-късно, дали човешките права са„ универсални ”? “
Около 40 ученици от 4 учебни заведения (Централното училище, колежите „Юлия Хасдеу“и „Свети Сава“ в Букурещ и колежът „Михай Еминеску“ в Бъзъу), придружени от учителите си по френски език, се срещнаха, за да обсъдят темата „Правата на човека „.
Те представиха силни аргументи и конкретни примери по теми, свързани с отделни части от Декларацията – свобода, права на жените, робство, универсалност и т.н.
Получи се истински дебат „за“ и „против“ с добре аргументирани мнения и журито, съставено от представители на BRECO, Букурещкия юридически колеж и RFI, беше затруднено при определянето на победителите, до такава степен показаната подготовка и ентусиазъм бяха високи.
В един свят, раздиран от конфликти, все още са актуални думите на Стефан Хесел: „Бяхме спечелили войната, трябваше да спечелим мира“, както и неговият призив: „Възмутете се!“ Така учениците франкофони изразиха своето виждане за ценностите на Франкофонията, човешките права и основните принципи на Всеобщата декларация за правата на човека, показвайки гражданска ангажираност. Екипът на всяка гимназия се беше подготвил за дебата, разпределяйки ролите на модератор / дискутант/ и изразяващи противоположни мнения.
Към трите първоначално обявени награди – награда за красноречие (присъдена на Михай Калоян от Националния колеж „Михай Еминеску“ в Бъзъу), награда за върхови постижения по френски език (присъдена на Екатерина Зара от Националния колеж „Юлия Хасдеу“ в Букурещ) и награда за най-добра аргументация (присъдена на Емилия Мокану от Централното училище в Букурещ) бяха добавени две специални награди на журито, една от които – поощрителна (спечелени съответно от Роксана Венер от Централното училище в Букурещ и от Влад Ангелуца от Националния колеж „Свети Сава“).
По покана на председателя на журито, журналистът Николас Дон, на следващия ден победителите взеха участие в предаването на RFI, с което започна поредицата от радиопредавания със заглавие „На френски, моля“, организирани с подкрепата на Международната организация на Франкофонията.
Всеобщата декларация за правата на човека, приета от Общото събрание на ООН на 10 декември 1948 г., беляза началото на една амбиция и проправи пътя за много международни конвенции, които помогнаха за зачитането на основните права на човека и за повишаване на осведомеността за всички форми на дискриминация, насилие и несправедливост към отделни лица и народи. Тези правно обвързващи инструменти обаче не сложиха край на нарушенията на правата на човека. Всеки ден реалността ни напомня, че се извършват престъпления, основани на расизъм, хомофобия, женомразство, че има случаи на недопуснати демонстрации и че защитници на правата и свободите са арестувани, получават дългогодишни присъди, биват измъчвани или дори екзекутирани. Милиони хора нямат достъп до вода и елементарни санитарни условия, образование, достатъчна храна и прилични жилища.

През 2018 г. Международната организация на Франкофонията (МОФ), се мобилизира, за да отбележи 70-годишнината на Всеобщата декларация за правата на човека: тя подкрепи проекти в тази област на местни неправителствени организации в Камерун, Кабо Верде, Кот д’Ивоар, Мадагаскар, Мавритания, Нигер и Руанда. Освен това МОФ организира филмови прожекции, изложба за Всеобщата декларация за правата на човека, симулативна игра със студенти, представяща преговорите, свързани със 70-годишнината, и стартира първия безплатен онлайн курс на френски език за образование по правата на човека. (https://www.francophonie.org/CLOM-human-rights-rights-rights-49372.html) МОФ е и партньор в публикуването на учебната брошура „Всеобщата декларация за правата на човека : гледни точки. „(https://www.francophonie.org/regards-croises-declaration-universelle-droits-de-l-homme-49044.html).  Действията на МОФ в по въпросите на правата на човека остават важно предизвикателство, както е посочено в текста на Декларацията от Бамако, отнасящ се до тази тема.

Публикацията може да бъде прочетена на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: МОФ