Година на чешката музика 2024

Публикувано:
17:28ч / 09.02.2024г
Брой прочитания:
148
Брой коментари:
0

Снимките са от концерта на проф. Ангел Станков (цигулка) и Нона Кринчева (пиано) на 3 февруари 2024 г. Автор: Иво Чупетловски

„Година на чешката музика“ е единствено по рода си събитие, което датира от 1924 г., когато за първи път се чества стогодишнината от рождението на Бедржих Сметана. Впоследствие, с малки изключения, то се провежда на всеки десет години и постепенно неговата драматургия се обогатява с добавяне на годишнините от рождението или смъртта и на други големи имена в чешката музика – Антонин Дворжак, Йозеф Сук, Леош Яначек, Бохуслав Мартину и др. Чешките центрове по света за трети път се включват в отбелязването на Годината на чешката музика, давайки своя принос към музикалната програма в рамките на своята дейност в чужбина.

В сравнение с предишни години, през тази освен за класическа музика честванията ще бъдат отворени и за други музикални жанрове, което ще допринесе за запознаване с голямото разнообразие, което предлага съвременната чешка музикална сцена. В съответствие с концепцията на Чешките центрове за подкрепа на съвременното чешко изкуство ще бъдат представени млади изгряващи изпълнители, които вече са постигнали успех в областта на музиката. През 2024 г. ще има редица концерти в чест не само на годишнините на Бедржих Сметана, Антонин Дворжак, Леош Яначек, Йозеф Сук, Бохуслав Мартину или Иржи Шлитър, но и редица събития, в които музиката е част от изложби, лекции или прожекции на филми.

Каква е програмата на Чешкия център София в Годината на Чешката музика

Музикалната ни програма вече стартира на 3 февруари с Рецитал с чешка музика за цигулка и пиано в изпълнение на проф. Ангел Станков (цигулка) и Нона Кринчева (пиано). През февруари (27.2.2024) е и концертът с музиката на Б. Сметана и А. Дворжак на Трио ASSAI. Триото е  носител на Наградата за камерни ансамбли от Националния конкурс “Кантус Фирмус” – 2023, а събиието е в рамките на ХХIV-то издание на Европейския музикален фестивал.

В началото на март, на 7.03.2024 г., в Чешкия център ще бъде открита комикс изложбата на чешката илюстраторка Рената Фучикова „ДВОРЖАК. Неговата музика и живот в картинки“. Ще бъде организиран и уъркшоп, подготвен от Музея на Антонин Дворжак във Висока у Пршибране.

Дворжак ще звучи и в концерта на 27 март, когато украинският диригент Виктор Плоскина ще дирижира Камерния оркестър „Орфей“ в град Перник.  Събитието е организирано от Чешкия център с подкрепата на Община Перник, Посолството на Чешката република в София и Посолството на Украйна.

През април се очертават още две музикални вечери. На 5 април е концертът на Камерен оркестър „Класика“, с който ще отбележим 200 години от рождението на Бедржих Сметана. А на 25 април младият чешки пианист и носител на отличия и награди Матиаш Новак ще свири творби от Леош Яначек, Антонин Дворжак и др.

Леош Яначек ще бъде във фокусa ни и през юни. Планираме две изключително любопитни изложби в картинки, свързани с живота на един от най-значимите чешки композитори в поколението, последвало Сметана и Дворжак. Проектите са подготвени от младата чешка илюстраторка Вендула Халанкова, която вече има зад гърба си десетки изложби, публикации и награди, включително и наградата  „Златна панделка“ за илюстриране на литература за деца и младежи. Тя лично ще дойде в София с програма и за най-малките – кратки анимации и уъркшоп в рамките на фестивала „Срещи на младото европейско кино”.

През втората част на годината, на 5 октомври, струнният Kukal Quartet ще изнесе концерт като част от програмата на Европейския музикален фестивал. Kukal Quartet е основан през есента на 2020 г. от четирима изключително талантливи млади музиканти, които, въпреки младостта си, имат голямо уважение към наследството на чешката квартетна школа.

Популяризиране на чешката музикална сцена в чужбина ще има и под формата на подкаст програма, наречена Faces of Czech Music. Цялата серия е създадена от Чешките центрове в сътрудничество с Radio Prague International и музикалния офис SoundCzech. През 2024 година 12 интересни личности от съвременната чешка музика ще бъдат представени на слушателите по целия свят.

През цялата музикална година ще ни съпровожда рисуваната дървена фигурка на Tititi (Tereza Talichová), която ни препраща към операта „Либуше”, любимото произведение на композитора Бедржих Сметана. 

Програмата, подкаста, интервютата от кураторските и журналистически пътувания за Годината на чешката музика можете да намерите на тази страница: https://www.czechcentres.cz/en/projects/rok-ceske-hudby-2024

Още информация: https://www.rokceskehudby.cz/en/

Източник: Чешки център София