Играта „Повече от една история“ обединява хората

Публикувано:
15:41ч / 28.12.2015г
Брой прочитания:
486
Брой коментари:
0

Играта „Повече от една история“, създадена от Сет Селек, координатор по младежките въпроси към кметството на шведския град Симрисхамн, получи наградата на Съвета на Европа за демократична иновация по време на тазгодишния Световен форум на демокрацията в Страсбург (18-20 ноември). Кандидати за отличието бяха още два проекта: Коалиция на гражданското общество за петрола и газа в Уганда, създадена, за да обедини усилията на НПО в страната в подкрепа на проучванията и експлоатацията на тези природни богатства, и „Обучение срещу предразсъдъците в затворите“, проведен в мъжкия затвор на гръцкия град Патрас, за преодоляване на стереотипите, подклаждащи дискриминация въз основа на етнически произход и религия. В такава достойна конкуренция шведският проект спечели убедително при гласуването в пленарната зала на Форума. Това е едно от най-стойностните събития, на които станах свидетел през отминаващата година.

Награда Сет СелекНаградата беше връчена на Сет Селек лично от генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан. Идеята за играта „Повече от една история“ се ражда, когато през есента на 2011 г. Шведската телевизия излъчва лекцията на нигерийската писателка Шимаманда Нгози Адишие, озаглавена „Опасността от една-единствена история“.  Тя говори колко е вредно хората да свързват някоя държава, култура, група хора или отделен човек с една-единствена история, която може би не

го показва в най-добра или вярна светлина, и колко е важно да знаем повече истории един за друг, за да преодоляваме утвърдените клишета, сегрегацията и расизма. Вдъхновен от тези думи, екипът на отдел „Култура и свободно време“ в кметството на малкия шведски град Симрисхамн, решава да разработи метод, който на практика да помага за интеграцията, взаимното разбиране, здравословния интерес и уважение към хора от различни възрасти, съдби и култури. Така, с участието на студенти и жители на града, е създадена играта с карти „Повече от една история“. Какво представлява тя? Първото й издание е на английски и шведски – на тези езици са надписани картите. Всяка от тях подсказва идея за история, която отделният играч може да разкаже за себе си, докато останалите го слушат. „Например, разкажи история за момента, който ще помниш винаги! Или: разкажи кога си изпитал страх! Темите дават възможност на участника в играта да прецени до каква степен да разкрие себе си пред слушателите и да създаде магическа връзка между себе си и другите по възможно най-хубавия начин“ – обясни ми създателят на играта Сет Селек, когато го интервюирах след награждаването му. Може да го чуете тук:

Обикновено групите на играещите са от 4 до 8 човека, но могат да бъдат и само двама или пък дори над 30. При повече участници е добре да има водещ, който е запознат с правилата на играта. Те са лесни, но изискват усет за общуване от страна на водещия – той трябва да следи за спазването на добрия тон, да предразполага към повече искреност. След като всеки от участниците се е представил, най-възрастният от тях изтегля първата карта, прочита темата и започва да разказва по нея история от своя живот. Другите участници могат да му задават въпроси, но не и да разказват междувременно нещо, което се е случило на самите тях – това те могат да направят едва когато дойде техният ред. Така човек се научава да слуша внимателно другите. За това помага и друго правило: играчите изтеглят различни карти, което означава – винаги нова тема за житейски разказ, защото, ако темата е една и съща, участниците ще си мислят за собствената история, която предстои да разкажат, а няма да слушат говорещия в момента. Няма ограничение във времетраенето на играта. Важното е всеки да получи възможност да вземе думата. Разбира се, ако се стеснява или в момента да се сеща за своя история, може да пропусне реда си – същественото е да слуша. Опитът показва, че накрая всички се отпускат и искат да разказват за себе си.

Играта е представяна в училища, младежки центрове, библиотеки, в домове за възрастни, на места, където се събират хора от различни етноси и религии. Вече е позната и извън пределите на Швеция. „Навсякъде, където страховете или предразсъдъците изолират хората един от друг, тя събужда съпричастността, събира заедно непознати с идеята да направи света по-хармоничен.“ – пише в информацията на сайта на Съвета на Европа по повод тазгодишния проект, получил наградата за демократична иновация.

„Изграждат се мостове между хора от различни възрасти, етноси и религии – обясни ми Сет Селек. – Може да играете на 2 или 3 езика едновременно, ако сте търпеливи и ако има хора, които да превеждат, но наистина се създава много хубава атмосфера. Това наистина е нужно на Европа в момента с идването на мигрантите в нея.“ Чуйте го в иригинал тук:

След връчването на наградата около Сет Селек се трупаха желаещи да го поздравят, да се снимат и да разговарят с него. Сред тях беше и носителката на наградата на Елзас за демократична ангажираност, афганистанската журналистка Нажиба Шариф, която е била отличена за свои публикации за правата на жените в родината си. За нея ще разкажа в друга публикация на сайта ни.

Автор: Гергина Дворецка

Сродни публикации в сайта ни:

Афганистанска журналистка отстоява правата на жените

Източник: www.evropaworld.eu