Индийска огнена церемония Хаван

Публикувано:
15:02ч / 25.04.2023г
Брой прочитания:
167
Брой коментари:
0

Пролетта е време за ново начало. Разделяне със старото и даване на път на новото. Заедно с Мона Каушик от фондация Девъм ви каним на един вълнуващ индийски огнен ритуал – хаван, известен също като хома, който се изпълнява при специални поводи.

Хаван е свещен ритуал, който включва призоваването на божествени енергии чрез предлагане на дарове към жертвения огън, за който се смята, че носи даровете на божествата. Изпълнява се, за да носи положителни енергии, да пречиства околната среда и да носи просперитет и хармония на хората, участващи в нея. Хаван обикновено се извършва от квалифициран свещеник или лице с познания по ведическите писания. Ритуалът включва пеене на мантри и химни, последвано от предлагане на гхи, зърнени храни и други дарове в свещения огън. Смята се, че димът, излизащ от огъня, пречиства атмосферата и привлича положителни енергии. Хаван е важна част от индийската култура и се смята, че има както духовни, така и физически ползи. Смята се за форма на поклонение и начин за свързване с божествените сили на Вселената.

Облекло: не носете черни или тъмни дрехи

✳️Кога: 25 април 2023 г., 19:00 ч.
✳️Къде: Salted Café Sofia, ул. Братя Миладинови 38, София

Събитието е с вход свободен и всички са добре дошли, но е необходимо да се регистрирате тук – https://forms.gle/8x8eaQR58e3wHSCt6

Събитието ще се проведе на български с превод на украински.

Мона Каушик е аюрведа експерт, културолог, писател и университетски преподавател. Тя е родена в Индия, но вече над 20 г. живее постоянно в България. Председател е на фондация Девъм – индийско-българско общество за изкуство и култура и организира различни културни инициативи, които сближават народите.

Събитието се организира от фондация Девъм и Мулти култи колектив в рамките на проект Мигранти с таланти с подкрепата на Фонд Активни граждани България.