Индийската култура има много почитатели у нас

Публикувано:
13:58ч / 26.01.2017г
Брой прочитания:
366
Брой коментари:
0

Днес, 26 януари, е национален празник на Индия, Денят на републиката. Два дни по-рано в програмата на филмовия фестивал София Менар имаше прожекция на индийски филм – „Кралица“ на режисьора Викас Бахл. Тогава беше и официалната индийска вечер в рамките на фестивала.

В словото си пред зрителите в Дома на киното Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия у нас, изрази голямата си радост, че салонът е препълнен, което означава, че интересът към индийската култура е голям и това е основание подобна проява да бъде повторена. Той сподели, че още с пристигането си в България е установил колко популярен е в нашата страна индийският филм „Слонът, моят приятел“, което показва, че индийците и българите имат сродни вкусове по отношение на киното. Приветствие към публиката отправи и д-р Мона Каушик, която преподава в СУ „Св.Климент Охридски“ и е ръководител на фондация „Девам“, съорганизатор на събитието заедно с Индийското посолство и Клуб „Приятели на Индия“.

Прожекцията беше предшествана от кратка встъпителна програма с индийски танци в изпълнение на Виктория Маринчева и Катя Тошева и ученици от училище „Индира Ганди“ в ж. к. Люлин.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Кангана Ренаут в кадър от филма
Кангана Ранаут в кадър от филма

Филмът „Кралица“ е произведен през 2014 г. и е печелил национална награда за най-добър хиндиезичен филм и за най-добра актриса – Кангана Ранаут. Прожекцията в Дома на киното беше на хинди със субтитри на български и английски език.

„Кралица“ разказва историята за млада индийка, която ще се омъжва, но годеникът й в последния момент отменя сватбата. Тя обаче решава да замине сама на планираното сватбено пътешествие до Париж и Амстердам. Попадайки в напълно непозната за нея среда, главната героиня, Рани, отначало се чувства объркана и безпомощна, но много скоро намира приятели и пътуването от изпитание се превръща във вълнуващо приятно преживяване.

Филмът завършва с хепиенд, но не защото годеникът на Рани, дълбоко разкаян, че я е изоставил преди сватбата, настоява да се оженят, а защото индийското момиче вече е осъзнало колко многообразен и интересен е светът и предпочита да не се обвързва с човек, робуващ на предразсъдъци. Една красива съвременна приказка, в която ще се възхитите от великолепната игра на актьорите, особено от изпълнителката на главната роля – Кангана Ранаут, както и от красивите индийски танци.

 

Източник: www.evropaworld.eu и Клуб "Приятели на Индия"