Италиански фестивал в България 2018 г.

Публикувано:
15:12ч / 08.05.2018г
Брой прочитания:
609
Брой коментари:
0

Петнайсетото издание на Италианския фестивал в България се провежда през месеците май и юни в София и други градове на страната.

31957165_10160465788430551_3659429229885390848_oНа 3 май в резиденцията на посланика на Италия у нас, Н.Пр. Стефано Балди, се проведе пресконференция, на която беше представена програмата на предстоящия Италиански фестивал. Акцентите в нея може да видите вляво.

Както всяка година, фестивалът предлага разнообразни събития в областта на културата и предприемачеството. Предвидени са прояви, свързани с музиката, изкуството, киното, литературата, спорта, модата и технологиите.

Италианският фестивал се осъществява чрез успешното сътрудничество между посолството на Италия, Агенция ИЧЕ, Италианския културен институт, Италианска търговска камара в България и Конфиндустрия България.

Тазгодишното издание съвпада със заключителния период от шестмесечното българско председателство на Съвета на ЕС.

Италианският фестивал започва на 9 май в Нощта на литературата, когато от 18 ч. в Мацало, ул. Парчевич, 48, ще бъдат четени откъси от книгата “Търпението на паяка” на Андреа Камилери. От останалите събития, организирани от Италианския културен институт, неговият директор, г-жа Луиджина Педди, открои участието в Софийския фестивал на науката с представлението “Принципът на неопределеността”, свързващо театъра и науката – София Тех Парк, Зала Космос, 16.30 ч., както и изложбата „Бернини и римския барок – езикът на модерната епоха“, която ще бъде открита в Националната художествена галерия на 15 май от 18.00 ч.

На 19 май в Централния военен клуб в София ще се проведе Второто издание на “Italian Style in eyewear” – изложба на последните тенденции при очилата, организирана от Агенция ИЧЕ. Г-жа Алесандра Капобианко, директор на ИЧЕ – София, отбеляза, че в България има голям интерес към очилата, произвеждани в Италия, и се надява мнозина да посетят изложбата, по време на която ще се срещнат италиански и български производители. Друго важно събитие, на което г-жа Капобианко се спря, е колективното италианско участие в международния панаир за информационни технологии “Webit Festival Europe 2018” в София Тех Парк и семинарите за италианските стартъп инициативи.

Г-жа Роза Кузмано, главен сектетар на Италианската търговска камара в България, представи три инициативи, свързани с туризма, храната и киното. Първата от тях е на 14 май  – презентацията „Италия в 10 селфи: конкурентоспособност, фактори на качество (околна среда, дизайн, култура) и сертификати made in Italy‘‘, която се провежда в 12 града по света и един от тях е София. Другата инициатива е третото издание на Фестивала на италианското кино в България – едно пътешествие из киното, изкуството, туризма и еногастрономията: прожекции, срещи, работни семинари и промоционални събития, посветени на най-доброто от област Пулия. Фестивалът на италианското кино ще се проведе в София от 28 май до 2 юни и във Варна от 25 до 30 юни. Италианската търговска камара в България организира и работен семинар „Италианско гостоприемство – Италианските ресторанти по света. Посланици на вкуса и притегателни точки за туризъм в Италия през 2018, годината на италианската гастрономия‘‘.

Конфиндустрия България се включва в Италианския фестивал със семинар „Спорт и етика“: разговор с треньора Делио Роси на 18 юни от 17 ч. в Перформ Бизнес Център, пл. Позитано 2.

Поканата от страна на Н. Пр. Стефано Балди в края на пресконференцията беше всички да „опитат“ предложенията на фестивала.

Пълната програма може да видите на сайта на посолството на Италия в София.

Още снимки от пресконференцията може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu