Избираме „Европейско дърво на годината“ до 28 февруари 2018

Публикувано:
15:44ч / 01.02.2018г
Брой прочитания:
278
Брой коментари:
0

13 страни ще участват в тазгодишното 8-о издание на конкурса “Европейско дърво на годината. От 1 до 28 февруари ще можете да разгледате и изберете вашето любимо дърво като гласувате на страницата www.treeoftheyear.org. Всяка година набралият вече широка популярност конкурс събира над 200 000 гласа от цяла Европа

Конкурсът “Европейско дърво на годината” насочва вниманието към връзката между общностите и природата, към значението на дърветата в културното и природното ни наследство.

Българските участници тази година са трите величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско, засадени в края на 19-и век от известния български лесовъд Йордан Митрев. Те ще се конкурират да спечелят симпатията на любителите на конкурса заедно с други дървета: запазен местен сорт ябълково дърво от Словакия; впечатляващ корков дъб от Португалия, вписан в Книгата с рекордите на Гинес; дъб-символ на скаутското движение във Великобритания и много други дървета, преживели сериозни природни бедствия и други събития – наводнения, пожар, др. – и оцелели до днес. Всички те остават опора и събирателен символ за духа на хората и местните общности.

Тази година в конкурса се включват 4 нови страни – Хърватия, Португалия, Румъния и Русия, а Великобритания ще бъде представена от 1 дърво

https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria

Гласуването ще протече от 1 до 28 февруари като през последната седмица – 22-28 февруари – резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. За да гласувате, както и миналата година, ще трябва да изберете две дървета и да потвърдите избора си чрез активиране на връзка, получена на посочен от вас електронен адрес.

Победителите ще бъдат обявени на Церемонията по награждаване, чийто домакин и тази година ще бъде депутатът от Европейския парламент Павел Поц. Ще се проведе на 21 март 2018 – Международният ден на горите, в Брюксел.

С началото на тазгодишния конкурс „Европейско дърво на годината“ се полага началото и на една нова инициатива в подкрепа на дърветата. Чрез нея ще се набират средства в помощ на застъпнически инициативи на Сдружение „Партньорство за околна среда“ и на подкрепяните от него организации.

Можете да направите дарение за инициативата и да посадите символично вашето виртуално дърво на картата на „Гората на дарителите“ тук: https://www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Trees-In-Need.aspx

Снимки на всички участници в конкурса за 2018 г. можете да свалите оттук:
https://www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Media.aspx

 

Източник: Фондация "ЕкоОбщност"