Ангел Игов – първи разказвач на месеца в Столична библиотека

Публикувано:
12:19ч / 31.01.2018г
Брой прочитания:
222
Брой коментари:
0

С новата година Столична библиотека започва нова поредица – „Разказвач на месеца, която, по подобие на набралата вече популярност „Поет на месеца, цели да насочи вниманието на читателите към значими съвременни български писатели, но в случая автори на прозаични творби. На 31 януари 2018 г. (сряда) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката Ангел Игов ще разговаря с доц. Йордан Ефтимов и ще чете откъси от своите разкази и романи, последният от които – „Фини прахови частици” – бе издаден съвсем наскоро, но вече получи признанието на читатели и критици. Входът е свободен, а книгите на Ангел Игов ще бъдат изложени във витрина на втория етаж в Направление „Обслужване на читатели” през целия месец януари.

Ангел Игов (1981) е автор на три романа: „Фини прахови частици (2017), „Кротките (2015) и „Кратка повест за срама (2011), издаден и на английски език, както и на два сборника с разкази: „Срещи на пътя (2002) и „К. (2006). „Кротките е номиниран за седем национални награди за проза в България и печели една от тях – „Христо Г. Данов.

Игов преподава английска литература и превод в СУ „Св. Климент Охридски. Води литературна колонка във в. „Култура; бил е литературен рецензент на сп. „Мениджър, телевизионното предаване „5 по Рихтер” и електронното издание „Sofia Live”. Член на журито за конкурсите „Вик (2007), „Иван Николов” (2009), „Елиас Канети (2013) и „Славейкова награда (2016). Превел е на български език романи от Пол Остър, Мартин Еймис, Иън Макюън, Анджела Картър, Джон Банвил и др. Превежда също така поезия: „Лирически балади“ на Уилям Уърдзуърт и Самюъл Тейлър Колридж, „Легенда за Сигурд и Гудрун на Дж. Р. Р. Толкин и „Котките на Т. С. Елиът. Голямата награда „Кръстан Дянков за превод от английски му е присъдена през 2016 след петата му номинация в конкурса.

Източник: Столична библиотека