Изложба на Алисия Санча в галерия „Астри“

Публикувано:
06:08ч / 21.10.2021г
Брой прочитания:
280
Брой коментари:
0

Галерия „Астри“ на ул. Цар Самуил № 34 в София представя „Нишката на Ариадна – Опит за намиране на решение“ – самостоятелна изложба на Aлисия Санчa – пастич, рисунки и картини. Откриването ще се състои на 21 октомври от 11 до 20 ч.

Алисия Санча е родена през 1950 г. в София. Нейни родители са Анелия Людмилова Санча, дъщеря на Мара Карловска и Людмил Стоянов, и Хосе Мария де Санча и Падрос – самият той голям живописец и дълги години сценограф в Сатиричния театър на София. И до днес театърът носи логото, създадено от него.  Алисия е трето поколение художник, а в рода им има над двадесет художници. Следва живопис и театрална декорация в “Hochschule für Bildende Kunst”, Берлин. Освен че рисува, работи за театъра, илюстрира книги, работила е в психиатрична клиника. Живее и работи във Виена.

Картините от „Нишката на Ариадна- Опит за намиране на решение“ започва да рисува във Виена по време на първата наложена изолация през 2020 и завършва цикъла това лято в Ковачевица, родното място на нейния дядо. Тези ограничения и премествания в пространството отварят и изострят сетивата на изключително ерудирания и чувствителен художник, какъвто е Алисия. Времето работи за нея, а тя насочва нишката на мисълта и търсенията си към извора на натурата си – откъсната от нормалния си живот, сред четирите стени на ателието си във Виена, мисълта поема към детството, прекарано в театъра сред сценографските макети на нейния баща.

Връзката, която прави с гениалните художници от епохата на класицизма, барока и рококо стила, Никола Пусен и Антоан Вато, я отвеждат до серия пастичи, вплели в себе си нейните детски спомени и усещането за нещо вече видяно, преживяно в техните  картини. Респектът към творчеството им е абсолютен. Преминавайки през лабиринта на своите мисли и чувства, през културните наслагвания на поколенията художници в семейството, през собствения й интелект, Алисия изгражда с невероятна лекота и майсторство платната си и, в крайна сметка, открива частици от себе си.

Изложбата може да бъде разгледана до 12 ноември т.г.

Още снимки от нея ще намерите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Може би ще ви бъде интересно да прочетете и стихотворението на големия български поет Веселин Ханчев (1919-1966), посветено на бащата на художничката, Хосе Санча:

Романсеро за Хосе Санча

Източник: Галерия "Астри"