Изложба „По пътя на българските градинари“

Публикувано:
09:31ч / 28.11.2016г
Брой прочитания:
428
Брой коментари:
0

В Унгарския културен институт в София може да видите изложбата „По пътя на българските градинари“. На откриването й на 17 ноември присъстваха Н.Пр. г-жа Текла Харангозо, посланик на Унгария у нас, и г-н Симеон Варга, етнически българин и депутат в Унгарския парламент.

Идеята за изложбата възниква по повод 100-годишния юбилей на Дружеството на българите в Унгария, отбелязан през 2014 г. Тя е част от проект под надслов „По пътя на българските градинари“. Целта е този културен маршрут, който проследява приноса на българските градинари в общото европейско културно и историческо наследство, да се разрасне в мащабен европейски проект. Първата голяма проява на този проект е двуезичната пътуваща изложба „По пътя на българските градинари”, изработена от Изследователския институт на българите в Унгария, която след Будапеща, Велико Търново, Шумен, Поликраище и Елена.

При откриването на изложбата беше представен и сборникът с материали от научната конференция, посветена на 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария „СТОПАНСКИ МИГРАЦИИ, ИНСТИТУЦИИ И ОРГАНИЗАЦИОНЕН ЖИВОТ НА БЪЛГАРИТЕ В ДИАСПОРА” (ИК Арка, София, 2015). За публикацията говори доц. д-р Красимира Кръстанова (декан на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет). Сборникът включва статии на: Валентина Ганева-Райчева, Наталия Рашкова, Венета Янкова, Ласло Мод, Пенка Пейковска, Диана Гласнова, Веселка Тончева, Снежана Йовева-Димитрова, Йонка Найденова, Сава Сивриев, Пенка Ватова, Тея Сугарева, Камен Михайлов, Димитър Митев.

Изложбата „По пътя на българските градинари“ продължава до 30 ноември.

Още снимки от откриването й може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Унгарски културен институт