XVI среща на високо равнище на Франкофонията

Публикувано:
09:15ч / 28.11.2016г
Брой прочитания:
207
Брой коментари:
0

България стана пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993 г. Тази организация обаче не е добре позната у нас, затова сайтът ни се старае да ви запознава с дейностите в рамките на Франкофонската общност.

Шестнадесетата среща на високо равнище на Франкофонията приключи на 27 ноември 2016 г. в Мадагаскар с приемането на Декларацията от Антананариво. В това голямо събитие се включиха над 6500 участници, сред които 20 държавни и правителствени ръководители и близо 2500 делегати, както и представители на партньорски организации, като ООН, Европейския съюз, Африканския съюз и Африканската банка за развитие. България беше представлявана официално на това събитие от Н.Пр. Ангел Чолаков, посланик на страната ни във Франция и в Княжество Монако, който е и личен представител за Франкофонията на българския президент.
Декларацията на Антананариво подчертава значението на франкофонските ценности в глобализиращия се свят.
„XVI-та среща на върха на Франкофонията даде възможност на държавните и правителствените ръководители да обсъдят ключови политически, дипломатически, икономически, социални и свързани със сигурността въпроси, както и действията на Франкофонията за решаването им. Това събитие даде възможност да се открои гражданската ангажираност, икономическата креативност, динамиката и жизнеността на франкофонската младеж. Срещата на върха в Мадагаскар потвърждава значението на нашата организация на международната сцена“, каза генералният секретар на Международната организация на Франкофонията, г-жа Микаел Жан.
Участниците в срещата на високо равнище приветстваха напредъка на икономическата стратегия на Франкофонията, която поставя акцент върху подкрепата на предприемачеството и създаването на работни места. В центъра на вниманието бяха и въпросите на сигурността и общите усилия за защита на населението и териториите, както и борбата срещу тероризма и радикализацията.
Освен заключителната декларация, срещата на върха прие тринадесет резолюции по различни въпроси, като ранните и насилствени бракове, насърчаването на равенството между мъже и жени, даване право на жените и момичетата сами да определят съдбата си, професионалното обучение, децентрализацията и местното развитие, инвестициите в сектора на здравеопазването.
По време на срещата на високо равнище в Мадагаскар бяха приети и четири нови членки на Международната организация на Франкофонията: Република Корея, Аржентина, както и на правителствата на Онтарио и Нова Каледония, с което броят на държавите и правителствата в организацията достигна 84.

Следващите срещи на високо равнище на Франкофонията ще се проведат в Армения – през 2018 г. и в Тунис – през 2020 г. по повод 50-годишнината на Франкофонията, на която известният тунизийски политик Хабиб Бургиба е един от бащите-основатели.

МОФ включва 58 страни-членки и правителства и 26 страни наблюдателки.

Текстът на тази информация на френски език може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.
Повече за XVI Среща на високо равнище на Франкофонията може да научите тук.

Източник: www.francophonie.org