Изложба „Стойност на ценностите“ на Морис Бенаюн и Тобиас Клайн

Публикувано:
20:53ч / 26.10.2021г
Брой прочитания:
201
Брой коментари:
0

От 26-ти октомври до 7 ноември, Френският институт в България, в сътрудничество с Da Fest и галерия Credo Bonum, ще представи интерактивната изложба Стойност на ценностите, дело на артистите Морис Бенаюн и Тобиас Клайн.  Изложбата се реализира в рамките на проекта „Дигитален ноември“, подкрепен от Френския институт в Париж.

Изложбата Стойност на ценностите включва BCI, EEG, графики в реално време, HuGAN, Blockchain и NFT, като така помага на участниците да придадат форма на човешките ценности, които след това се превръщат в NFT токени, регистрирани в Blockchain. Те могат да бъдат събирани, разменяни и търгувани, генерирайки транзакционна поезия. С това можем да видим класирането на стойностите на пазара, да спекулираме с тяхната еволюция и да наблюдаваме как културите влияят върху финансовата оценка на човешките ценности.

Морис Бенаюн е пионер в медийното изкуство, теоретик, куратор и професор, живеещ в Хонконг и Париж. Бенаюн е излагал в големи международни музеи в около 30 държави, а сред наградите за творчеството му са „Златна ница“ на Ars Electronica, наградата Siggraph и др. В работата си той преминава свободно между границите на медиите – от виртуалната реалност до мащабните инсталации в публично пространство и от BCI до блокчейн. Последните му изследвания се фокусират върху градското медийно изкуство, критичния синтез, поведенческия дизайн, блокчейн, транзакционното изкуство, невродизайна, базиран на BCI, и морфогенезата на човешките ценности.

Тобиас Клайн е германски художник и архитект. Работата му изразява синкретизма на съвременните CAD/CAM технологии с културни разкази, интуитивни нелинейни процеси и исторически препратки. Той развива практиката на дигиталното занаятчийство като оперативен синтез между дигитални и физически материали, методи и инструменти като поетични (Poïesis) и технически (Technê) изрази. Тобиас Клайн е асоцииран професор в Училището за творчески медии към Градския университет на Хонконг.

На 29 октомври в зала Славейков Морис Бенаюн ще проведе мастърклас с видеовръзка, а на 30 октомври ще се проведе дискусионен панел с участието проф. Морис Бенаюн, проф. Оливър Грау, проф. Владан Жолер и доц. Венелин Шурелов. Изложбата се осъществява с подкрепата на Etat Pur.

Източник: Френски институт в България