Изложба в София за 100-годишнината на Итало Калвино

Публикувано:
13:44ч / 21.09.2023г
Брой прочитания:
336
Брой коментари:
0

Посланичката на Италия в София Н. Пр. Джузепина Дзара и директорът на Италианския културен институт Мария Маца откриха на 19 септември т.г. изложбата „Калвино тук и другаде“ с прием в градината на Резиденцията. На откриването присъстваха представители на българския литературен и културен свят, на учебни и академични институции, в които се изучава и италиански език, както и на други културни институти.

Говори Н. Пр. Джузепина Дзара, вляво е директорката на Италианския културен Институт в София Мария Маца

Във встъпителните си думи към присъстващите Н. Пр. Джузепина Дзара подчерта, че Итало Калвино е основополагащ автор в италианската литература най-вече заради езика си, както и заради темите, които развива, свързани със съвременността и връзката на човека с природата. Посланичката отбеляза, че на 15 октомври започва Седмицата на италианския език по света, която тази година ще мине под надслова „Италианският език и устойчивостта“ и ще отдаде почит към Итало Калвино по повод 100-годишнината от рождението му.

„Чрез произведенията си Калвино съумява да ни пренесе във фантастични светове, прекроявайки границите на действителността и откривайки ни нови перспективи за живота, любовта, обществото и вселената – каза директорката на Италианския културен Институт в София Мария Маца, представяйки творчеството на световноизвестния писател. – Въпреки че често се заиграва с необичайното и фантастичното, пв роизведенията си Калвино разглежда важни социални и политически теми. Ангажиментът му по отношение на социалната справедливост и критиката към тоталитаризма се откроява в много от неговите произведения. Калвино показва изключително майсторство по отношение на италианския език. Това го превръща в модел за много писатели.“

Г-жа Мария Маца благодари специално на доц. д-р Дария Карапеткова, куратор на версията на български език на изложбата „Калвино тук и другаде“.

Доц. д-р Дария Карапеткова – втората отдясно наляво

Директорката на Италианския културен Институт изказа благодарност и на издателство „Колибри“, което тази година издава две книги на Калвино: „Трудните любови“ в превод на Сава Славчев и второ издание на „Ако пътник в зимна нощ“ в превод на Нева Мичева.

„Намираме подкрепа от страна на издателствата, преводачите, академичните среди, така че за Калвино в България вратите са широко отворени“ – добави в заключение г-жа Мария Маца и покани присъстващите на 15 октомври в Каза Либри на едно събитие по идея на издателката Жаклин Вагенщайн, на което ще присъства преводачът Сава Славчев и актьори ще четат откъси от произведения на Калвино.

Изложбата „Калвино тук и другаде“, която може да бъде разгледана в откритите пространства на посолството по пешеходната улица „Париж“ до 10 декември, е организирана по инициатива на Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Италия, фондация „Мондадори“ и Лаборатория „Калвино“ в сътрудничество с посолството на Италия в София и Италианския културен институт в София по повод 100-годишнината от рождението на Итало Калвино.

Итало Калвино е сятан за един от най-великите италиански писатели от втората половина на XX век, преведен на повече от 45 езика в над 64 държави. Тази изложба проследява етапите на невероятния международен успех на Калвино: в осем пана тя предлага визуална разходка чрез кориците на най-известните книги на Калвино, пресъздавайки пътуването на неговите творби по света.

Деветото пано, създадено за изложбата в България, представя литературния успех на Калвино в страната. Всяко едно от паната е посветено на отделна творба на Калвино, като съдържа цитати, началните и финалните изречения на произведенията. Възпроизведените корици в много случаи са от трудни за намиране томове и произхождат от фондовете на Лаборатория „Калвино“ и Национална Библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София.

Още снимки от приема в резиденцията на Н. Пр. Джузепина Дзара може да видите тук, а от изложбата на ул. „Париж“ – тук.

Източник: Посолство на Италия в София и www.evropaworld.eu