Културният център на Гватемала в София участва в КвАртал Фестивал 2023

Публикувано:
13:43ч / 20.09.2023г
Брой прочитания:
315
Брой коментари:
0

Преди 4 години, на 19 септември 2019 г., бе открит Културният център на Гватемала в София на ул. Цар Симеон № 57. Оттогава той е едно от любимите ни места в София – истински малък оазис на латиноамериканската култура в центъра на столицата ни. Стараем се да не пропускаме нито едно културно събитие, организарано там. Най-актуалното е включването на Центъра за трети път в програмата на тазгодишния КвАртал Фестивал от 15 до 17 септември. Имахме много приятни латиноамерикански следобеди в Центъра прези трите дни на фестивала.

Първия ден пихме гватемалски течен шоколад с кардамон и канела от региона на Quetzaltenango/Kетцалтенанго, приготвен по специална рецепта от Силвия Симова, директор на центъра.

Силвия ни приготвя гватемалски течен шоколад

Послушахме латино музика и гледахме игралния филм “Капсули” на гватемалската режисьорка Вероника Риедел, създаден през 2012 г. по действителен случай. Ако някой подхожда с предубеждение към непознатото у нас гватемалско кино, ще бъде приятно изненадан. Реалистичен сюжет, показващ бруталната действителност в по-бедните квартали, и същевременно история за любов, раздели и преоткриване – на двамата някогашни влюбени, на баща и син, макар и при драматични, дори трагични обстоятелства. Много добра режисьорска и операторска работа. Впечатляваща актьорска игра, без никакво преиграване, на главните персонажи: Каролина Куерво – Лупе, Джакомо Буонафина-Джако и 12-годишния Себастиян Хереда в ролята на Фонси. Напълно автентични бяха и изпълнителите на второстепенните роли, предимно деца и тийнейджъри.

Кадър от филма „Капсули“

И през втория ден на КвАртал Фестивал имахме приятни преживявания в Културния център на Гватемала в София. Пред входа на центъра висяха останки от пинята: червеният предмет от снимката по-долу, който представлява контейнер от папиемаше. Той се пълни с бонбони и се дава на децата да го строшат с тояги. Голяма радост настава, когато бонбоните и други лакомства се посипят на земята и всяко дете може да си вземе от тях!

Останките от пинята

Този път директорката на центъра Силвия Симова ни почерпи със сладка напитка от царевица. Ингрид, гватемалка, омъжена за българин, ни обясни как се приготвя тя: царевичните зърна се смилат на брашно в миксер, а после то се вари във вода, докато се сгъсти. Добавя се захар и става перфектно на вкус и мирис.

Царевичната гватемалска напитка

Гвоздеят в програмата на днешния следобед обаче беше представянето на “Уипил” гватемалска традиционна женска дреха. Тя е ръчно тъкана и бродирана с различни шевове. Може да се оприличи на пончото, познато в други латиноамерикански страни. Всяка дреха уипил е уникална и е украсена с разнообразни символи.

Силвия ни демонстрира няколко дрехи уипил, а накрая ни позволи и да ги изпробваме. Лично аз с удоволствие се възползвах, като добавих за снимката и аксесоар в същите разцветки – чанта с изображение на на свещената птица кетцал, която е дала имегто и на националната валута на Гватемала.

Други посетителки на центъра също се премениха в уипил. Оказва се, че тази дреха стои чудесно на жени от всяка възраст и националност!

Гватемалката Ингрид (вляво) и нейната приятелка българка; най-вдясно на снимката е разгърнат уипил, около кръглия му отвор за врата се изрисувани знаците от цикличния календар на маите.

Дрехите уипил, изработени на ръка са изключително скъпи. Силвия е донесла няколко бройки от Гватемала, но само за да ги показва на посетителите. Те не се продават. Има обаче и такива, които са фабрично изработени и са на по-достъпни цени. Центърът разполага с 2-3 бройки, които могат да бъдат купени.

Фабрично изработена дреха уипил

На третия ден от КвАртал Фестивал, 17 септември, Тогава с Владимир Дворецки опитахме перфектен гватемалски коняк и коктейл, приготвен лично от почетния консул на Гватемала в България Веселин Симов.

Веселин Симов

Напитката, налята в чаша във формата на лале, за да се концентрира ароматът, наистина се оказа благоуханна!

Владимир Дворецки вдъхва аромата на гватемалската напитка

Той ни обърна специално внимание и на гватемалско кафе Entre Volcanes (Между вулкани), което също може да опитате в Културния център на Гватемала в София.

И през трите дни на КвАртал Фестивал в Културния център на Гватемала в София имаше много посетители, особено последния ден.

Тъй като интересът към този културен център расте, ето какво ни каза относно възможностите за посещения неговата директорка (тя не обича да я наричат така, но такива са фактите!) Силвия Симова: тъй като центърът няма постоянно работно време, можете да си уговорите с нея конкретен ден и час, когато тя ще е там, чрез страницата на Генералното консулство във Фейсбук на „Лични“ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064060984529

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Фоторепортажи от трите на КвАртал Фестивал в Културния център на Гватемала в София може да разгледате тук, тук и тук.

Още по темата на сайта ни:

Културният център на Гватемала се включва в КвАртал Фестивал

Гватемалският културен център в София

Гватемала, представена в София с изложба и филм

Източник: www.evropaworld.eu