Изложба, вдъхновена от хората и културата на Иран

Публикувано:
12:48ч / 20.07.2017г
Брой прочитания:
483
Брой коментари:
0

В Галерия-книжарница София Прес, ул. „Славянска“ № 29, беше открита изложбата „Щрихи от съвременен Иран“. Тя е организирана от Културното представителство на Ислямска република Иран в София, Съюзът на българските журналисти и сдружение „Спектър 21 век“ и в нея са представени снимки на журналисти, посетили страната през февруари тази година. Сред гостите на събитието, освен представители на журналистическата колегия, имаше чуждестранни дипломати – присъстваше лично посланичката на Ливан у насН.Пр. Сузан Музи, учени, приятели на Иран. Посетителите бяха посрещани с музика, изпълена на арфа – традиционен ирански музикален инструмент.

Г-жа Снежана Тодорова
Г-жа Снежана Тодорова
Г-н Мохамад Али Киани
Г-н Мохамад Али Киани

При откриването г-жа Снежана Тодорова, председател на СБЖ, подчерта, че тази изложба не би била възможна без съдействието на Културното представителство на Ислямска република Иран в София, по чиято покана делегация от български журналисти посети градовете Техеран и Исфахан. Това пътуване породи желанието впечатленията от видяното да бъдат споделени с повече хора. Г-жа Тодорова връчи на г-н Мохамад Али Киани, съветник по културните въпроси в Иранското посолство в София, почетен плакет и грамота за заслугите му за развитие на културните контакти между страните ни. Г-н Киани отбеляза, че изложбата се вписва в контекста на 70-годишнината на културния обмен между двете ни страни и изрази желание контактите да продължават. Той сърдечно покани българите да посетят Иран и лично да се запознаят с неговите забележителности.

За изложбата „Щрихи от съвременен Иран“ говори г-жа Екатерина Павлова, главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“ и автор на голяма част от представените снимки. Във встъпителните си думи тя разказа, че при срещите на българските журналисти в културните институции на Иран неведнъж са чували мнението, че г-н Мохамад Али Киани е не само културен аташе в Иранското посолство в София, но изпълнява същата роля и при популяризирането на България в Иран.

Г-жа Павлова беше подготвила подробна информация за фотографиите, включени в изложбата. Предлагаме ви нейните пояснения за някои от заснетите обекти:

Г-жа Екатерина Павлова
Г-жа Екатерина Павлова

mavzolei Homeini_Easy-Resize.comМавзолеят на имам Хомейни, Техеран. (вляво) Иранците силно почитат своя духовен водач и лидер на Ислямската революция от 1978-1979 г. имам Рухолах Мусави Хомейни. В негова памет те изграждат вече повече от 25 години огромен мемориален комплекс, в който има какво ли не. Мавзолеят в него обаче отдавна е готов и отворен за посетители. Отвън изглежда като джамия с блестящ златен купол и четири минарета, всяко високо по 91 метра – колкото са годините на живота на имама по лунния календар. Впечатляващ е и неслучайно е в листата на Форбс с 14-те мавзолея в света, които си заслужават да бъдат посетени, наред с тези на Ким Ир Сен в Пхенян, на Юлисис Грант в Ню Йорк, на Ататюрк в Анкара, на Мао Дзедун в Пекин и др.

kula Azari_Easy-Resize.comКулата „Азади“, Техеран. (вдясно) Един от символите на града. Уникалното съоръжение, високо 50 метра, построено от 8 000 блока бял исфахански мрамор. Изискано съчетание на персийски и модерни архитектурни решения, тя е дело на архитекта Хюсеин Аманат. Кулата е официално открита през 1971 г. за честванията на 2 500-годишнината от създаването на Персийското царство. Името „Азади“, което в превод значи свобода, й е дадено след революцията от 1979 г. и така се казва не само тя, а и площадът около нея, и световноизвестният футболен стадион, разположен съвсем наблизо. Наричат кулата още и „Вратата на Техеран“, тъй като тя е първото нещо, което виждат хората, идващи или отиващи към летище „Мехрабад“.

DSC02783Пазарът в Исфахан – галамзани, произведения на занаятите.(вляво)  Исфахан е обявен за творчески град на ЮНЕСКО. За този невероятен център на занаятите и народното творчество в сайта на организацията четем: „Неговият творчески сектор обхваща най-високото ниво специалисти в страната от 67 различни области – килимарство, метални изделия, дърводелство, керамика, рисуване и инкрустация върху различни форми. Според Службата за териториално планиране на Исфахан, в града има най-малко 9000 ателиета и занаятчийски работилници, които допринасят за местната икономика, като повечето им творения могат да се намерят на Площада на Имама…“ Тук всяка година се провежда и Международен фестивал на културното наследство, в който годишно участват над 26 страни.

Арменската катедрала „Ванк“ (вляво)– главният храм на арменската църква в Иран. Намира се в квартала Нова Джулфа, когото всички наричат Арменски. Защото тук, на западния бряг на река Заяндеруд, шах Абас І Велики заселил над 150 000 арменци от областта Джулфа, с цел да бъдат опазени от системните нашествия на Османската империя. За тях били построени арменско училище и 12 църкви, най-известната от които е тази катедрала. За шах Абас І Велики това бил и дипломатически ход. Чрез него той се опрял на християните в борбата си срещу Османската империя, възползвал се от съдействието им и за установяване на добри дипломатически връзки с християнския свят – Западна Европа и Русия. Имал и още един мотив – знаел, че арменските търговци и майстори в града ще допринесат за неговото процъфтяване.

most Isfahan_Easy-Resize.comПокритите мостове на Исфахан. (вдясно)Гледката към тях вечер е неописуема. Светлините им, отразени във водите на река Заяндеруд, изглеждат като златни нанизи, свързващи двата бряга. Те са романтичното място за срещи на младежите в града – двойки, приятели, студенти /Исфаханският университет е прочут по цял свят/. Акустиката в нишите на мостовете е особено звънка.

DSC02786Още информация, подготвена от журналистката Екатерина Павлова може да прочетете, когато посетите самата изложба.

Бих искала да завърша с една снимка, която лично у мен остави много ярка следа. Направена е в кафене в град Исфахан. (вляво) Младата жена, замислено облакътена на масата пред нея, е сплела ръце така, че не може да се види напълно изражението на лицето й, но като че ли се усмихва. Или може би мечтае. Излъчва естествена красота и интелигентност… Когато споделих с Екатерина Павлова впечатленията си от нейната снимка, тя ми поясни, че е насочила фотообектива си към тази жена, защото над главата й, сред надписите на ръка на различни езици се чете послание и на български: „От България за Иран много любов. Пламен, Варна.“  Какъв по-хубав символ за бъдещите срещи между българи и иранци от тази снимка!

Изложбата продължава до 27 юли.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

Фотоизложба „Щрихи от съвременен Иран“

 

Източник: www.evropaworld.eu