Прожекция на филм за Иран в СБЖ

Публикувано:
13:16ч / 25.07.2017г
Брой прочитания:
226
Брой коментари:
0

В Съюза на българските журналисти беше прожектиран документалният филм „ОПОЗНАЙ ИРАН!”, който представя богатото културно-историческо наследство на тази страна. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова поясни, че филмът е бил получен като подарък по време на посещението на делегация от български журналисти в Ислямска република Иран през февруари 2017 г. по покана от Културното представителство на страната в София.

Зрителите имаха възможнаст не само да видят някои от невероятно красивите ирански градове, но и да се запознаят с малко известни факти. Например, странните дупки в земята, разположени една до друга в продължение на километри, всъщност са част от съществувалата още отпреди 3000 г. водопроводна система, която е събирала вода от подземните пещери и я е отвеждала в селищата. Така Персия е успяла да създаде своята цветуща цивилизация при климат, който е превръщал земята в пустиня.

След прожекцията г-жа Тодорова разказа за посещението на делегацията от български журналисти, която е имала възможност да разгледа градовете Техеран и Исфахан. Сред най-ярките впечатления е изключителната им чистота. Оказало се е, че всяко семейство има ангажимент да почиства всеки ден определен участък и да изхвърля отпадъците на специално място, откъдето късно през нощта те биват прибирани от служители, натоварени с тази задача.

Изненадващо е било за българските журналисти, разхождайки се из иранските градове, да чуват български думи – каза още г-жа Снежана Тодорова. – Продавачи на чорапи по улиците са подвиквали: „Чорап, чорап!“.

Понякога не си даваме сметка, че думи, които ние възприемаме като турски или арабски, всъщност имат перийски произход. Много интересна в това отношение е книгата „Персийски думи в българския език“, чието ново, допълнено издание беше публикувано наскоро. Неин автор е д-р Хаджар Фиюзи, иранка, живееща от много години в България.

Иран не е добре познат у нас. Немалко българи биха се учудили, че дипломатическите му отношения с България съществуват от 120 г. Истината е, че Иран е сред първите държави, признали новоосвободеното българско княжество. През тази година се навършват и 70 години от началото на културното сътрудничество между България и Иран. Несъмнено, тези годишнини ще ни дават нови поводи да опознаваме тази екзотична и красива страна.

Източник: www.evropaworld.eu