Изложба за 30-годишнината на дипломатическите отношения между България и Словения

Публикувано:
08:41ч / 28.09.2022г
Брой прочитания:
580
Брой коментари:
0

В галерия „Мисията“ беше открита изложба „Мостове“, представена по повод отбелязването на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Република Словения. Събитието откриха директорът на Държавния културен институт, Снежана Йовева-Димитрова, и посланикът на Словения, Н. Пр. Наташа Бергел.

Гостите имаха възможност да се насладят на автентични словенски и български песни, изпълнени от словенската арфистка и певица Звездана Новакович. На събитието присъстваха официални гости от Министерството на външните работи, посланици от страните на Балканите и други държави в ЕС, приятели на Словения.

Дипломатическите отношения между двете страни са установени на 18 август 1992 г. с размяна на дипломатически ноти. За 30 години има повече от 25 визити на високо равнище между страните. Изложба „Мостове“ представя основните етапи на политическите отношения между България и Словения, посочва важни моменти от словенско-българските контакти през 19 век и  културния диалог през 20 век. Наред с връзките, осъществявани между артисти посредством съвместна работа в сферата на театъра, музиката и литературата, експозицията представя традициите и обичаите, които България и Словения споделят. На фокус е и природното богатство на двете държави.

Изложбата може да бъде разгледана до 07 октомври 2022 г. Галерия „Мисията“ е отворена за посетители всеки делничен ден от 10 до 17 часа.

Източник: Държавен културен институт към МвНР