Новият сезон на Музикалния театър започва с канкан!

Публикувано:
15:24ч / 28.09.2022г
Брой прочитания:
766
Брой коментари:
0

Музикалният театър открива своя нов театрален сезон на 1 октомври с концерта-спектакъл „Crand cancan – Великата оперета“, а седмица по-късно, на 7 октомври, Балет „Арабеск“ ще представи премиерата на „Триптих“. Подробности за сезон 2022/2023 година представиха на пресконференция на 27 септември Марияна Арсенова – директор на Музикалния театър, Александър Мутафчийски – солист и режисьор, Юли Дамянов – главен диригент на Музикалния театър, Мая Михайлова – мениджър „Проекти” на Балет „Арабеск”.

Марияна Арсенова поясни, че предпремиерата е в Кърджали на 28 септември, предстои и в Хасково на 29 септември. „Градовете извън столицата ще могат да се наслаждават на нашите представления, а няма да е нужно публиката им винаги да идва при нас. Започнахме сезона в Лом, където представихме на 15 септември „Една нощ във Венеция“ и „Зайченцето бяло“ при препълнен салон. Много ни аплодираха. Казахме им, че, ако ни харесват, пак ще отидем и те пак аплодираха, което означава, че най-вероятно са нн харесали.“

Александър Мутафчийски е режисьор постановчик на „Crand cancan – Великата оперета“. Определя го като грандиозен концерт, посветен изцяло на оперетата. „Все повече си мисля, че оперетата има бъдеще. Ние сме длъжни да търсим пътя на този жанр към съвременната публика. Миналата година направихме доста смела стъпка с премиерата на „Графиня Марица“. Мисля, че и този спектакъл е една стъпка в посоката за достигане до младата публика… Много обичам оперетата. Много искам тя да има все повече млади почитатели и това ме е водило при правенето на програмата“. Той изброи имената и на другите участници в постановъчния екип: хореографите Татяна Янева и Йоана Стоянова, сценичното оформление е на Пеньо Пирозов, който е и солист на концерта, хормайстор и втори диригент е Людмил Горчев.

„Crand cancan – Великата оперета“ е бляскаво шоу с най-обичаните оперетни шедьоври на Офенбах, Калман, Лехар и Щраус, в което главен герой е огненият канкан. Концертът се посвещава на 120 години от рождението на легендарната звезда на оперетата Мими Балканска и на 100 години от създаването на Кооперативен театър – един от предшествениците на Музикалния театър. Заради големия интерес към „Crand cancan – Великата оперета“ след премиерата на 1 октомври е обявена и допълнителна дата – 9 октомври, неделя, от 17.00 часа.

Хубави думи за концерта и за режисьорските предложения на Александър Мутафчийски каза диригентът Юли Дамянов, като подчерта, че в спектакъла има много добър темпоритъм. Той допълни, че на 8 септември ще бъде представена „Царицата на чардаша“ в памет на Арон Аронов, който си отиде в края на миналия сезон, В тази оперета той е играл и Едвин, и Фери Бачи и остави незабравима следа с тези свои изпълнения, както и с другите си роли.

Мая Михайлова – мениджър „Проекти” на Балет „Арабеск” поясни, че по време на Софийския фестивал на музикалния театър в парка на Военна академия през лятото бяха представени откъси от трите спектакъла, които публиката ще може да види в цялост в премиерата „Триптих“. Ангелина Гаврилова представя „INFINITY“ с четирима танцьори от мъжкия състав на трупата. В „MARE KRISIUM“ пък Аршак Галумян създава виртуозна хореография с женския състав на „Арабеск“. Едноактните балети на Галумян се играят с голям успех в Берлин. „PART OF..“ на Филип Миланов изразява вътрешните колизии на съвременния човек чрез телата на 10 танцьора. Неговите спектакли провокират много емоции.

На 15 октомври предстои и премиера на „Законът на джунглата“ на композитора Любомир Денев по либрето и стихове на Андрей Аврамов. Представлението е не само за деца, а и за техните родители.

В плановете на Музикалния театър е включен Новогодишният оперетен бал, който ще бъде представен за пети пореден път на 28 декември в зала 1 на НДК. На 31 декември от 17 ч. любителите на оперетата ще могат да се насладят на специалния новогодишен спектакъл, чието заглавие скоро ще бъде обявено.

Следва мюзикълен блок с „Фантомът на операта“ от Андрю Лойд Уебър и „Цигулар на покрива“ от Джери Бок. През 2023 г. предстои премиерата на втората част на „Фантомът на операта“ – мюзикълът „Любовта не умира“.

В края на пресконференцията журналистите поздравиха директора на Музикалния театър Марияна Арсенова за удостояването й с Почетния знак на Столична община по повод Празника на София тази година. Високото отличие й беше връчено на тържествена сесия на Столичния общински съвет под аплодисментите на съветници от различни партии, което говори за всеобщото позитивно отношение към оперетното изкуство.

Мариана Арсенова припомни, че през 2018 г. Почетния знак на Столична община получи Националният музикален спектакъл по повод 100 години професионална оперета в България и 70 години от основаването на театъра.

Гергина и Владимир Дворецки

Още снимки от пресконференцията може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu